De Speld: Tien verschillen tussen Wilders en Hitler

De Speld stelde enige tijd geleden tien essentiële verschillen vast tussen de Führer en de leider van de PVV. Alweer actueel. 1. Ze heten anders. Geert Wilders heet Geert Wilders, terwijl Adolf Hitler Adolf Hitler heet. Kortom, wat namen betreft is er een duidelijk verschil. Zelfs het verzinnen van anagrammen of het vervangen van enkele letters brengt de beide politici niet noemenswaardig dichter bij elkaar. 2. Adolf Hitler leefde in een andere tijd dan Geert Wilders. Omdat in iedere tijd andere normen en waarden gelden, kunnen de verschillende tijden niet met elkaar worden vergeleken. In Hitlers tijd was het nationalisme bijvoorbeeld sociaal zeer geaccepteerd, terwijl dit gedachtegoed tegenwoordig alleen maar buiten de grachtengordel in zwang is. Hitlers tijd kende ook geen verschijnselen als PvdA, Winny de Jong en internet. Hitler en Wilders zijn dus in historisch opzicht andere grootheden. 3. Hitler schreef een boek. Wilders maakte een film. 4. Hitler was een socialist, terwijl Wilders een hekel heeft aan socialisten. Zo laat Wilders zijn rechterhand Martin Bosma (niet te verwarren met Hitlers rechterhand Martin Bormann) bij herhaling tirades afsteken tegen de grachtengordel-socialisten van de PvdA. Bosma heeft overigens in zijn novelle ‘De schijn-élite van de valse munters’ wetenschappelijk bewezen dat Hitler een socialist was. 5. De kans dat uiteindelijk een vergelijking met Wilders wordt gemaakt in een online discussie nadert niet noodzakelijk één. Zeker niet in niet-Nederlandstalige discussies. De kans dat iemand met Justin Bieber wordt vergeleken is zelfs 94 maal groter. Van een omgekeerde Godwin is overigens nooit sprake. Hitler heeft zich ook nooit uitgelaten over de wenselijkheid of correctheid van zulke vergelijkingen. Hij had het veel te druk met andere dingen. Zie hier voor de laatste 5

Bron(nen):   De Speld      

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  11) Meneer H. is verantwoordelijk voor meer dan 40.000.000 doden. Wilders: 0.

 2. Point

  Ja goed stukje,

  AH gaf ons de Autobahn
  GW rijdt er op

  AH gaf ons Volkswagen
  GW is een man van het volk

  AH wilde Ein Europa
  GW juist niet

  AH zorgde op termijn voor een enorm welvarend Dutsland
  Enz enz

  Ik weet nu op wie ik ga stemmen op 21 mei

  • Karel Kritisch

   AH zorgde dat Duitsland en Europa in puin lag. Ja dat is enorm welvarend, je land aan het werk zetten in de oorlogsindustrie.

   (in antwoord op Point)
 3. Linda van Maanen

  Socialisme en nationaal socialisme zijn wel twee verschillende dingen. Hitler was geen socialist, Hitler was een nationaal socialist. Ff wat anders… Hitler had ook een hekel aan socialisten.

 4. Linda van Maanen

  Overeenkomsten Hitler met Wilders. Hitler viel een hele bevolkingsgroep aan, Wilders ook. Hitler was een narcist. Wilders ook. Alles draaide om Hitler, alles draait om Wilders. Mensen om Hitler heen hadden geen inspraak, mensen om Wilders heen hebben geen inspraak. Hitler scandeerde leuzen, die van Wilders kennen we ook. Enige verschil is dat we gewaarschuwd zijn en dat was met Hitler niet.

 5. De Staatsburger

  Als die Hitler op Wilders lijkt kan hij nooit een slecht mens zijn geweest.

  • Karel Kritisch

   Hitler kan nooit op Wilders lijken, Wilders wel op Hitler. Een vaste chronologische volgorde is bij geschiedkundige vergelijkingen wel belangrijk.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 6. Edward_II

  De 10 verschillen tussen De Speld en de Pravda:

  1) De Pravda wordt uitgegeven in de Russische Federatie, De Speld vanuit een schuurtje in de polder
  2) De Pravda krijgt zijn artikelen van de Staat, De Speld jat ze van Internet
  3) De redacteur van De Speld heet Caspar Schönau, niet te verwarren met Hitler’s geboorteplaats Braunau
  4) De Pravda geeft af op je bank, De Speld geeft af op Wilders
  5) De Pravda is socialistisch en heeft een hekel aan kapitalisten zoals de eigenaren van De Speld, De Speld is kapitalistisch en heeft een hekel aan socialisten zoals Wilders

  Klik hier voor de laatste 5

 7. Zonnestraaltje

  heel, heel toevallig leeft Wilders in een tijd die is ontstaan omdát Hitler bestaan heeft.
  En noem Hitler geen socialist, want dan hebben we ruzie. Nationaal-socialistisch is toch echt een hele andere “tak van sport”.

  .

 8. anonymous

  ik heb wel wat beters te doen dan dat. laat me met rust enge man

Reacties niet toegestaan