Rutte vroeg het Jeugdjournaal een interview om kinderen gerust te stellen voor enge Wilders

De afgelopen week zijn in het Jeugdjournaal en elders al akelige voorbeelden te zien geweest van (Marokkaanse) kinderen die bang zijn dat zij of hun ouders door Wilders en zijn troep het land zullen worden uitgezet. Premier Rutte wil die kinderen graag geruststellen als premier van alle Nederlanders en benaderde het Jeugdjournaal om daarvoor de kans te krijgen. Kinderen in Nederland hoeven niet bang te zijn dat ze zomaar worden uitgezet, is de boodschap van Rutte. Rutte reageert op uitspraken van het Marokkaanse meisje Hind in het Jeugdjournaal van gisteren. Hind vindt de uitspraken van PVV-leider Wilders over "minder Marokkanen" niet kunnen. Ze zei dat ze ervan geschrokken is en dat ze dacht dat ze Nederland uit moest. Rutte noemt het onderwerp over Hind erg aangrijpend. Hij heeft zelf ook kinderen gesproken die zich zorgen maken. Hij vindt het het ergste als kinderen bang zijn. Rutte benadrukt dat mensen in Nederland in gelijke gevallen gelijk worden behandeld en dat dat ook de eerste zin is van de grondwet. "Dat zijn simpele, ernstige afspraken waar we elkaar aan houden". De premier voegt eraan toe dat we in Nederland discriminatie nooit zullen accepteren. Hij wil in het Jeugdjournaal niet zozeer ingaan op de uitspraken van Wilders zelf, maar hij wil zich vooral richten tot kinderen die bang zijn geworden door wat er is gezegd. Rutte heeft gehoord dat soms op scholen tegen kinderen van Marokkaanse afkomst "minder, minder" wordt geschreeuwd. Rutte zegt daarover: "Verlaag je daar niet toe." De premier heeft vanochtend ook een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Dat die blonde politicus graag een spierwit Nederland wil hebben dat weten we inmiddels wel, zolang hij het fatsoen maar heeft om dit voor zichzelf te houden en niemand te kwetsen… echter…
  Het empatisch vermogen van deze man is onvergelijkbaar laag dus zolang er niks tegen hem zal worden ondernomen kraamt ie gewoon weer wat nieuws uit binnenkort en gezien de geschiedenis zal het de vorige uitspraak overtreffen.

  • kletsmajoor

   Toch heb ik liever dat hij het wel openlijk zegt wat hij denkt dan dat hij en z’n aanhang in achteraf zaaltjes elkaar gaan zitten opstoken. De vrijheid van meningsuiting gaat wat mij betreft heel ver. Dat we dan af en toe geschrokken kindertjes gerust moeten stellen, neem ik op de koop toe. Men zegt niet voor niets dat democratie niet voor bange mensen is. Censuur daarentegen is het “antwoord” van bange mensen.

   (in antwoord op catchit64)
 2. malky

  “Onze” pathologisch leugenachtige premier is zeker vergeten dat Rita Verdonk, destijds lid van zijn inmiddels voormalig liberale partij VVD, een jaar of 10 geleden 2 homo’s teruggestuurd heeft naar Iran, en dat deze mensen vervolgens publiekelijk geëxecuteerd zijn.
  Blijkbaar was de VVD destijds van mening dat Nederland wat minder Iraniërs kon gebruiken.
  Psst, niet scanderen hoor, want dat mag niet.

 3. Dead Silence

  De media en politici zijn de echte schuldigen. Die maken van een mug een olifant om hun eigen falen (lees: uitslag gemeenteraadsverkiezingen) te maskeren. Ook besteden zijn oneindig veel aandacht aan iets totaal onbelangrijks. Dat zegt meer over hen dan over Wilders.

  • Dutchy

   De heer Wilders heeft heel bewust dit gedaan, heel bewust. En neemt nu geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn uitspraken. Er is maar 1 schuldige en dat is de heer Wilders. Wat je nu doet is het bagatelliseren. Ergens is er een lijn en die lijn voor mij was allang overscheden, maar Nederland is er nu een sfeer ontstaan dat de heer Wilders ook een lijn over is gegaan en dat is zeer goed.

   “Ook besteden zijn oneindig veel aandacht aan iets totaal onbelangrijks.” Hier wordt ik boos om, er kan nooit te veel eindig worden besteed aan racisme en dit is puur racisme.

   (over de gemeenteraadsverkiezingen, die lijn kan je doortrekken naar de PVV, ze hebben verloren in alle plaatsen waar ze meededen)

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik bagatelliseer niets. Als de media geen aandacht hieraan hadden geschonken was er niets aan de hand. Dat is een feit. De uitspraak van Wilders is ook een feit overigens. Maar correct- en / of gutmensch, dromende over Utopia, is te naïef in te zien dat de werkelijkheid anders is. Genoeg feiten daarover te vinden.
    Wilders stelde een open vraag. Hij had ook kunnen vragen of we voor meer of minder Nederlanders moesten zijn. Daar horen ook Marokkanen, Turken, Chinezen, Polen, noem maar op bij. Maar als men zich aangsproken voelt, dan voelt men zich blijkbaar geen Nederlander. Dat zegt genoeg. Hoe dat zo gekomen is een andere vraag. Het heeft helemaal niets te maken met racisme.
    Het zit bij de mensen in het hoofd. Velen zijn te incapabel om daarmee om te gaan. Ik werk met 28 nationaliteiten samen op mijn werk en omdat we verstandelijk meer begaafd zijn, gaat alles in hamonie samen. Witte, bruine, gele, christelijke, islamitische, boedistsche mensen, whatever. Omdat de mensheid op z’n retour is en ons bestuur individuen zijn met mindere capaciteiten, laat men zich makkelijk manipuleren, is men te emotioneel en simpelweg te dom om rationeel te handelen. Wilders speelt daar perfect op in. En 90% van Nederland staat op z’n kop, de politiek voorop. Het is een groot “theatre of tragedy”. Dit land zit vol met azijnpissers die de problemen niet bij de kern aanpakken, maar pleistertjes plakken al tijdelijke oplossing. Zeg maar een lekkende waterleiding proberen dicht te krijgen met kit. Als techocratische neoliberaal zie ik dit met lede ogen aan en verpaupert mijn geliefde land in rap tempo.

    (in antwoord op Dutchy)
    • Dutchy

     De heer Wilders stelde helemaal geen open vraag, hij was uit op een effect en dat heeft hij bereikt, in dat cafe en in de media. Vind het zeer naïef om de media hier de schuld van te geven.

     Je kan het framen zoals je wil, maar het is racisme, hij wil een verschil maken op basis van ras.

     “Het zit bij de mensen in het hoofd. Velen zijn te incapabel om daarmee om te gaan. Ik werk met 28 nationaliteiten samen op mijn werk en omdat we verstandelijk meer begaafd zijn, gaat alles in hamonie samen.” hier probeer je moreel hoger te staan dan de rest, jij claimt immers hoger begaafd te zijn dan de rest. Mensen die dit soort claims doen, zet ik grote vraagtekens bij of dat zo is.

     “Omdat de mensheid op z’n retour is en ons bestuur individuen zijn met mindere capaciteiten, laat men zich makkelijk manipuleren, is men te emotioneel en simpelweg te dom om rationeel te handelen.” dat is een psychopathische uitspraak. Emotie maken ons mens en wederom acht je je zelf hier superieur aan anderen.

     “Dit land zit vol met azijnpissers die de problemen niet bij de kern aanpakken, maar pleistertjes plakken al tijdelijke oplossing.” om terug te komen op de heer Wilders, hij pakt de problemen niet aan, hij verergert de problemen als we zijn beleid uitvoeren. Hij zorgt voor tweederangs burgers en dat is nooit goed voor de integratie die hij beoogd, of assimilatie misschien beter voor wat hij voor ogen heeft.

     “techocratische neoliberaal” laten we het zo zeggen dat ik jouw wereldbeeld totaal niet onderschrijf.

     (in antwoord op Dead Silence)
    • Kopje thee

     Even los van de idiote manier waarop Wilders het bracht en de meute ophitste: verschillende staatshoofden hebben openlijk hun zorgen geuit over de komst van Roemeense Roma. Ik heb de toespraak van Wilders niet gezien, maar als hij doelt op de instroom van Marokkanen, dan is dat niet veel anders. Nederlanders van Marokkaanse afkomst zijn immers gewoon Nederlanders.

     (in antwoord op Dead Silence)
 4. Prikker

  Goed dat Rutte dit doet.
  Kinderen kunnen niet zo vanzelfspreken nuanceren zoals volwassen dat behoren te kunnen doen. Aangezien Wilders er met de botte bijl inging is dit gepast.
  Tenslotte bedreigde hij een hele bevolkingsgroep met uitzetting en ik hoop dat dit nog een juridisch staartje krijgt, want dit kan niet in een democratie.
  Verder blijf ik ‘t een oplichter vinden die Rutte, maar dit was okay van ‘m.

 5. Kopje thee

  Als Hind zich gewoon Nederlandse voelt, wat ze in feite ook is, hoeft ze zich helemaal niet aangesproken te voelen, toch?

 6. PaulusJ

  Massahysterie steeds. Maar. Weer.

  Nooit, nooit, nooit zelfreflectie, zelfkritiek, nuchterheid en relativering. Nooit introspectie en pogingen de eigen balken in de ogen eens te benoemen.

  Steeds dezelfde bewust foute “quotes” door media en politici (Pechtold) Hitler vergelijkingen en haat.

  “Gisteren heb ik mijn avond besteed aan het bekijken van de totale 155 minuten aan Pim Fortuyn-demonisering. Chips en bier erbij, languit op de bank. Heerlijk avondje. Conclusie na 155 minuten: sinds 2002 is er niets veranderd. Noppes. Nada.

  Hitler

  De demonisering is exact hetzelfde, de scheldwoorden zijn exact hetzelfde, de verdraaiingen van woorden zijn hetzelfde, het uitsluiten is hetzelfde, het toedichten van dingen die nooit zijn gezegd is hetzelfde, ja, zelfs de protestborden en protestanten zijn exact hetzelfde.

  Als je in de hedendaagse democratie boodschapper bent van een mening die vanaf 1 miljoen mensen wordt gedeeld, ben je automatisch Hitler. Zo was dat in 2002, zo is dat in 2014.

  In 12 jaar tijd nog geen zak opgeschoten.”

  Citaat Bert Brussen.

 7. Dead Silence

  Hoe stelt Rutte de oudere dames en heren gerust om iet meer overvallen te worden, onze meisjes niet meer voor hoer worden uitgemaakt en nagesist worden en ik niet meer door 10 tegen 1 in elkaar word geslagen? Mijn kinderen worden daar bang van, meneer Rutte, baas van Nederland.

 8. James54

  Jammer dat iedere gezonde discussie uitmondt in een politieke statement

Reacties niet toegestaan