"Neem desnoods nog een extra skivakantie, maar blijf, Maxime, blijf!"

Marcel van Dam, meestal in de weer om zichzelf en de PvdA te beschadigen analyseert in zijn column vandaag het droeve lot van Maxime Verhagen:
"Bij de verkiezingen scoorde het CDAmet 21 zetels historisch laag. Het verloor de helft van zijn aanhang en werd veel kleiner dan de PvdA. Normaal zou dat de aanstichter van de ellende de kop kosten. Zo niet Maxime, hij werd interim-partijleider en ging door om het CDA naar zijn rechtse bestemming te voeren.
Hij kocht de steun van de fungerende voorzitter van het CDA Henk Bleker met een staatssecretariaat om hem daarbij te helpen, en om iedereen die nog met de illusie leefde dat het CDA een andere roeping had, onderuit te halen of op een zijspoor te zetten. Dat lukte boven verwachting en zo werd Maxime kapitein van het CDA-smaldeel in een kabinet dat overeind wordt gehouden door een partij die alle christelijke waarden waar het CDA voor zegt te staan met de grond gelijk maakt.
Gisteren waren er weer verkiezingen. Maxime dacht dat de kiezers die waren weggelopen naar de PVV, terug zouden komen als hij Wilders in de armen zou sluiten. Maar de kiezers die hij nog had, hebben dat verkeerd begrepen en dachten dat ze zijn voorbeeld in het stemhokje moesten volgen.
Die arme, onbegrepen Maxime, door geestverwant Hans Wiegel nog uitgeroepen tot winnaar van de formatie, verdient een hart onder de riem.
Neem desnoods nog een extra skivakantie, maar blijf, Maxime, blijf!"

Lees voor de hele column de Volkskrant.