We verafschuwen dierenmishandeling, behalve bij lekkere dieren

In New York werd onlangs een 19-jarig meisje gearresteerd voor het doden van een hamster – ook daar hebben ze ‘animal cops’. ‘Maar dieren bestemd voor consumptie mogen we gerust wreed behandelen’, schrijft columnist en culinair journalist Mark Bittman in The New York Times. Dat komt door de wet die het de landbouwindustrie mogelijk maakt om wreedheid tegen dieren in de praktijk gangbaar te maken. ‘Als ik een varken houd als huisdier, schrijft Bittman, ‘mag ik het niet schoppen. Maar als ik het varken houd om het ooit te verkopen als voedsel, mag ik het gewoon martelen.’
In de VS, waar de steaks zo groot zijn dat ze amper op je bord passen, worden per jaar bijna 10 miljard dieren gedood voor consumptie. Volgens Bittman worden veel van die dieren gehouden in vreselijke omstandigheden.
‘U mag uw hond niet schoppen, maar iedereen die dieren houdt bestemd voor de voedselproductie, mag van de wet biggen en kalveren castreren zonder verdoving, dieren levend villen, of kuikens in een hakmachine gooien’. Hoogste tijd, vindt hij, om het verschil tussen huisdier en dier eens nader te bekijken, ‘en tijd dat we consumptiedieren beter behandelen en de industriële productie van vlees te verminderen. Dan zouden we ook minder vlees eten.’

Bron(nen):   The New York times