Leugens: wie schreef de Bijbel – en waarom doet dat er toe?

Zelfs de meest fanatieke gelovige geeft intussen wel toe dat de Bijbel het op sommige punten niet zo nauw neemt met de waarheid. Zo is er bijna niemand die niet meer erkent dat een aantal Bijbelboeken onmogelijk kunnen zijn geschreven door de vermeende auteur. Met name in het nieuwe testament, het verhaal over Jezus waar de christelijke kerken zich op baseren, zijn de namen van veel auteurs fake. Er zijn er die zeggen dat het destijds heel gewoon was om te schrijven onder de naam van iemand die beroemd was, er zijn er ook die er het bewijs inzien van de eerste poging tot christelijke misleiding. Dat doet er nu even niet toe, schrijft Bart Ehrman op de Huffington Post, het gaat er nu om of het verschil uitmaakt.
En dat doet het, concludeert hij. Het maakt een wereld van verschil dat de eerste brief aan Timoteüs de naam van de apostel Paulus draagt, de apostel die naast Petrus het hoogst staat aangeschreven in de kerken. In die brief ziet de auteur dat vrouwen in de vroege christelijke beweging hun stem verheffen. Hij vindt dat niks en omschrijft wat de bedoeling is van een vrouw: kinderen baren, bidden en mond houden.
Omdat die stelling van Paulus komt denken christelijke leiders al 2000 dat het Gods bedoeling is om vrouwen onder de duim te houden. Als erkent zou zijn dat de brief geschreven is door een onbestemde mister X uit het jaar 0 met een hangup tegen vrouwen, zou het anders zijn gelopen.
Mooi stuk. Onder de link.

Bron(nen):   Richarddawkins.net  Huffington Post