‘De koning is een lul’: Kamer vraagt zich af: wat moeten we met Baudet?

Hij noemt de koning een 'lul' en denkt dat Hugo de Jonge schuldig is aan massamoord. Daarnaast zijn alle mensen die zich lieten vaccineren NSB'ers en denkt hij dat beperkingen voor niet-geprikten het begin zijn van de uitroeiing. Kortom: het gaat niet goed met Thierry Baudet. Het is mogelijk onderdeel van een psychiatrisch ziektebeeld en zorgelijk is dat het steeds erger wordt.

Op zich niet iets om je mee te bemoeien: psychische gezondheid is een privézaak, waar de familie zich om moet bekommeren, of de GGZ. Maar Baudet is volksvertegenwoordiger. Dus collega-Kamerleden vragen zich af wat ze met zijn aftakeling aan moeten. Moeten ze pas ingrijpen als hij ook in de Kamer de koning een 'lul' noemt?

Sigrid Kaag weet het niet. "Op Baudet reageren of niet? Dat is steeds het dilemma. Voor de nare oogst van dit weekend wil ik niet wegkijken. Hij verwondt mensen met zijn woorden. En hij brengt het gezag en de waardigheid van de Kamer ernstige schade toe. Ik voel daar schaamte bij."

Lilian Marijnissen: "Bespaar ons - en zeker nabestaanden van een oorlog waarin miljoenen mensen werden gedood - dit soort walgelijk geblaat."

„Het is echt een dilemma”, zegt CU-leider Gert-Jan Segers, die zich in het debat toch geregeld roert tegen FvD. „Soms hoor je echt een krankzinnigheid waarvan je denkt: moet ik daarop reageren? Als ik daar dan op reageer, maak ik het groter. Dan kom ik in een filmpje terecht dat totaal uit zijn context is geknipt. Je wordt geframed, waar je alleen maar last van hebt. Dus soms denk je: laat maar. Maar soms ook niet. Dit is krankzinnig. Dit is gekkigheid.”

Het twittergedrag van Baudet dit weekeind was koorts-achtig, dus een verdere escalatie lijkt op komst. We zullen het de komende dagen in de Kamer zien. En wat de FvD-leider gaan doen en zeggen, en of Kamer en Kamervoorzitter daar een antwoord op hebben.