‘Stuur DSK naar Frankrijk als hij wordt veroordeeld’

Als Dominique Strauss-Kahn schuldig wordt bevonden aan verkrachting en een gevangenisstraf krijgt opgelegd, dan zou hij die straf in Frankrijk moeten uitzitten.
Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken en de naaste adviseur van president Sarkozy, Claude Guéant. Maar het is de vraag of de Verenigde Staten daarmee instemmen.
Al eerder heeft Frankrijk prominente veroordeelden gerepatrieerd, zoals Bertrand Cantat. De popzanger werd in 2004 in Litouwen tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag op zijn vriendin, Marie Trintignan. Drie jaar geleden kwam hij vrij. En eind jaren tachtig werden twee Franse geheime agenten in Niew-Zeeland veroordeeld tot 12 jaar gevangenis voor het opblazen van het Greenpeace schip The Rainbow Warrior in de haven van Auckland. Ze werden aan Frankrijk uitgeleverd en stonden na twee jaar weer op vrije voeten.

Een week nadat de affaire DSK tot een uitbarsting kwam, heeft de Parti Socialiste de bladzijde omgeslagen. Alle aandacht is nu gericht op de twee kandidatenleiders van de socialistisch partij: de voormalige leider François Hollande en Martine Aubry, de huidige partijleidster.
En Nicolas Sarkozy, zo weet The Times, is nog steeds in opperbeste stemming door de zelfdestructie van de man die hem met gemak had kunnen verslaan bij de presidentsverkiezing volgend jaar april.
Strauss-Kahn zelf, zo zouden sommige vrienden hebben gezegd, heeft nog steeds hoop dat hij in het gelijk gesteld zal worden en weer kan meedoen aan de Franse verkiezingscampagne.
Hoop doet leven. Behalve als de zaak tot een dramatische ommekeer komt, zal Strauss-Kahn die hoop toch moeten laten varen.

Bron(nen):   The Times (betaald online)  Le Parisien