Grijs haar: moet dat behandeld worden?

Als je ouder wordt, wordt je haar grijs. Nu hebben wetenschappers ontdekt hoe dat precies in zijn werk gaat en denken dat ze daar ook een remedie tegen gaan vinden. Maar is dat wel nodig? Grijs haar is geen ziekte.

Je haarkleur wordt bepaald door haarfollikelstamcellen en kleurstamcellen of melanocyten. Maar nu hebben wetenschappers een signaaleiwit ontdekt dat de pigmentatie door die 2 celtypes coördineert, Wnt genaamd. Grijs haar wordt veroorzaakt door een tekort aan Wnt in de melanocyten.

De onderzoekers zeggen dat ze door middel van genetische modificatie van de Wnt-eiwitten het grijs worden van het haar kunnen stoppen en dat ze al een een methode hebben gevonden om de haarkleur van muizen te herstellen.

Uit ander onderzoek is bekend dat de signaaleiwitten uit de Wnt-familie verschillende biologische processen in de stamcellen aansturen en dat de Wnt-signaaleiwitten de balans tussen celdeling en celdifferentiatie in onder meer de huid, darmen en bij de vorming van bloedcellen reguleert. Een ontregeling van de Wnt signaalweg is verbonden met de ontwikkeling van kanker. Is het dan wel verantwoord om daarin te gaan rommelen om esthetische redenen?

Bron(nen):   The Daily Telegraph  VIB