Krachtiger dan God & Geld: Nationalisme heerst als immer

Het was nationalisme dat - dwars door religieuze grenzen heen - Europa vormde. En na een korte adempauze die EU heette trekken de Europese landen zich weer terug op hun vertrouwde nationale grenzen en nationale waarden. Het is niet religie die heerst, of de economie, het is de kracht van het nationale ideaal, schrijft Stepen Walt in Foreign Policy. Het Habsburgse rijk, het Ottomaanse rijk, het koloniale Nederlandse rijk, allemaal opgeblazen door het nationalisme.
Door nationalisme groeide de VN tot boven de 200 leden.
Als je de Nederlanders bezorgd ziet over de islam, de Duitse onwil waarneemt om voor de Grieken te betalen, en de onwil van iedereen om Turkije toe te laten, dan zie je nationalisme. De Finnen willen wel betalen, maar alleen in het belang van Echte Finnen.
Zoals het ook nationalisme was wat Vietnam op de been hield tegen de VS. En dat de Koerden gaande houdt en de Tsjetsjenen tegen de Russen. Soms nationalisme in de kleding van een ideologie, soms vermomd als godsdienst.
Als we niet onder ogen zien dat het bijna allemaal draait om nationalisme dan is de kans dat we het snappen niet groot, schrijft Walt.

Bron(nen):   Foreign Policy