‘Plunderingen en rellen zijn loon van laf leiderschap’

De onlusten in Londen en andere Engelse steden zijn een twijfelachtig eerbetoon aan de apathie, de morele lafheid, de onbekwaamheid en het carrièrezuchtige opportunisme van de Britse politieke en intellectuele klassen. Dat vindt de Britse essayist en arts-psychiater Theodore Dalrymple.
In Groot-Brittannië lopen de politieke leiders blijkbaar nooit eens door een grote stad, want dan hadden ze volgens Dalrymple wel gezien dat veel jongeren 'lelijk, agressief, gemeen, slecht opgevoed en onbeschoft zijn en misdadige neigingen hebben'. Jongeren met geen enkel zelfrespect, maar wel veel eigendunk. Ze vinden dat ze recht hebben op een hoog levenspeil en op andere dingen, zonder daarvoor een inspanning te hoeven doen.

Dalrymple vraagt na te denken over de zeer hoge jeugdwerkloosheid die Groot-Brittannië kent, terwijl het land al jaren jonge werkkrachten uit het buitenland importeert, zelfs voor ongeschoolde banen in de dienstensector. ‘De verklaring van die paradox ligt voor de hand voor iedereen die de jonge Britten kent.’
Lees het hele artikel van Dalrymple in de Volkskrant.

Bron(nen):   de Volkskrant