Een kuur om je lichaam te reinigen: waar is dat goed voor?

Opinie
woensdag, 31 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kuren om te 'ontgiften' en te 'ontslakken' zijn in. Je kunt er thuis in je eentje mee beginnen, maar je kunt je ook in een luxeresort aan een exclusieve sapkuur wagen. Maar is het ook ergens goed voor? Veel van wat de alternatieve geneeskunde erover beweert, klopt niet.
Een detox-kuur moet ons lichaam ontdoen van giftige stoffen. Als we dat niet zouden doen, stapelen deze stoffen zich op ons lichaam en dat is slecht voor onze gezondheid, zeggen ze. Maar het is niet waar: tenzij je ernstig ziek bent, zorgen je organen voor de afvoer van giftige stoffen. Als je gezond bent, werkt dat afvoersysteem optimaal en kun je daar met detoxen geen verbetering in brengen.
Voorstanders van deze kuren hebben nooit een eenvoudige voor- en nameting gedaan van bepaalde giftige stoffen. Daaruit zou waarschijnlijk blijken dat er na de kuur niet minder van die stoffen in je lichaam circuleren dan ervoor en dat is niet goed voor de bussiness.
Het is niet alleen onjuist wat de detox-sector beweert, het is zelfs gevaarlijk. Het wekt de schijn dat je zoveel kan vreten, roken en zuipen als je wil en dat je het gif wat je daarmee binnen hebt gekregen in één keer kunt afvoeren met een kuurtje. De illusie van gezondheid kan ertoe bijdragen dat mensen juist ongezonder gaan leven. Dat is o.a. aangetoond in een studie met voedingssupplementen. Rokers die supplementen kregen, gingen juist meer roken dan mensen die deze pillen niet kregen.
De meest toegepaste detox-methode is de darmspoeling. Dit wordt aanbevolen tegen alcoholisme, allergieën, astma, rugpijn, een slechte adem, een opgeblazen gevoel, een beslagen tong, buikkrampen, verstopping, vermoeidheid, hoofdpijn, een hoge bloeddruk, slapeloosheid, gewrichtsklachten, psychische problemen, vatbaarheid voor infecties en ga zo maar door. Er is echter niet één onderzoek dat aantoont dat een darmspoeling helpt tegen ook maar één van deze klachten.
Dan kun je zeggen: wat maakt het uit, als iemand zich daar goed bij voelt? Omdat het waargenomen effect niet echt is, zelfs het gewichtsverlies is een illusie. Zodra je darmen weer gevuld worden, weeg je weer even veel. Het verstoort ook je darmflora. Bovendien kan het vervelende bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, braken en diarree, maar ook hele gevaarlijke, zoals een watervergiftiging, nier- en hartfalen. Al met al zijn de gevaren groter dan het vermeende effect.
Bron(nen): The Guardian