Gaat Shell onder leiding van een sociaal-democraat zijn activiteiten in Syrië staken?

Opinie
dinsdag, 30 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Terwijl er onder het bewind van Assad al 2000 mensen zijn vermoord in Syrië, doen Europese oliemaatschappijen nog steeds zaken met het land. Volgens Alexander Pechtold van D66 heeft een bedrijf als Shell meer macht dan de politiek. Vandaag gaat hij samen met de PvdA en SP de president-directeur van Shell Nederland, Dick Benschop, duidelijk maken dat het bedrijf zich moet terugtrekken uit Syrië. Wat deed Benschop (53) eigenlijk voordat hij bij Shell de hoogste posities innam? Hij begon zijn carrière als persoonlijk medewerker van PvdA- voorman Wim Kok toen deze nog in de Kamer zat. Hij gold als de exponent van de Haagse 'inner circle' en was bij het grote publiek veel minder bekend. Toen Kok premier werd, ging het snel met de carrière van Benschop. Eerst werd hij Koks adviseur en vertrouweling en werd hij later door Kok beloond met een staatssecretariaat Europese Zaken. Vervolgens was hij twee jaar directeur van het partijbureau van de PvdA en als adviseur betrokken bij verkiezingscampagnes.
In 2002 verdween Benschop net als Kok van het politieke toneel. Wim Kok werd in 2003 commissaris en voorzitter van het comité maatschappelijk ondernemen en lid van de commissie voor benoemingen bij Shell. En Benschop? Die ging in dat jaar ook bij Shell werken, eerst als vicepresident van Shell Malaysia Gas & Power en sinds 2009 als vicepresident Strategie in Den Haag. Kok is in maart opgestapt als commissaris bij Shell, nog geen twee maanden voordat Benschop er president-directeur werd.
De kans dat de sociaal-democraat Benschop besluit dat Shell zich gaat terugtrekken uit Syrië is klein. Eerder heeft hij al laten weten dat Shell zich als commerciële onderneming niet met politieke zaken kan bezighouden in landen waar het werkt. Shell wil blijkbaar 'neutraal' blijven, zelfs als er vlak onder zijn neus grootschalig en systematisch mensenrechten worden geschonden.