"Politici zijn te bang om te zeggen dat de Euro helemaal niet is gered"

Opinie
door Admin
donderdag, 01 september 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
"De politici zijn bang te melden dat Griekenland nog steeds zo failliet is als maar kan." In de Pers staat een beschouwin van Jan Hein Strop over de Euro, die klopt en de moeite van het lezen meer dan waard is. Zeker als je denkt dat het best weer goed gaat met de euro. Heeft u de indruk dat politici niet eerlijk zijn over de eurocrisis? Die indruk is terecht. Ze durven namelijk veel niet te vertellen, omdat ze bang zijn voor de markten, hun carrière en voor u. Politici durven u niet te vertellen dat de eurocrisis helemaal niet opgelost is. De laatste redding van Griekenland (21 juli) heeft verspreiding van het schuldenvirus naar andere landen niet voorkomen. Nu komt daar nog eens de onzekerheid bij over de deelname van Finland, dat een onderpand eist van Griekenland, waardoor de hele boel kan ontploffen. En nog zoiets: het Duitse constitutionele hof kan binnenkort beslissen dat de bail-out van Griekenland met Duits belastinggeld ongrondwettelijk is, dan is het echt klaar. Geen commentator (en belegger) te vinden die denkt dat de crisis is bezworen.
*
De politici zijn bang te melden dat Griekenland nog steeds zo failliet is als maar kan. De rente op Griekse leningen is niet omlaag gegaan maar gestegen sinds de laatste redding. En de schuld van Griekenland zakt door de halfhartige participatie van banken tot een niveau dat volstrekt onhoudbaar is – vandaar de hoge rente. Het lijdt volgens vele analisten geen twijfel dat banken en andere instellingen een groter deel van de Griekse schuld moeten kwijtschelden.
*
Politici zijn te klein om uit te leggen dat een monetaire unie alleen kan werken met een politieke unie, waarbij de lidstaten meer soevereiniteit moeten afstaan. Want vrijblijvende afspraken over financiële discipline (het stabiliteitspact) werken niet, zo leert de crisis. Er is controle en handhaving nodig, plus gezamenlijk economisch beleid dat vanuit Brussel afgedwongen kan worden. Dit betekent de facto dat Duitsland als grootste crediteur veel meer macht krijgt in de eurozone en de grootste brokkenmakers uit de euro zal dwingen.
Bron(nen): De Pers