FD: Nieuwe coalitie gloort aan de horizon

Het minderheidskabinet van VVD en CDA zou gedoogpartner PVV kunnen inruilen. Dat lijkt vergezocht, maar veel seinen wijzen wel in die richting, zegt het Financieele Dagblad.
De PVV wil niet meer bezuinigingen dan 18 miljard. En Wilders vindt Rutte Eurofiel.
De economische ontwikkeling lijkt die extra bezuinigingen echter al snel af te gaan dwingen, zo verwacht het Centraal Planbureau, en de kans op Griekse tegenvallers neemt met de week toe. PVV-leider Geert Wilders ziet die trein op zich af denderen en spreekt nu al over 2012 als 'het jaar van de waarheid' voor dit kabinet.
VVD en CDA nemen inmiddels een steeds pro-Europeser standpunt in, waarmee de afstand van de PVV verder groeit. Daar heeft vooral het CDA ook reden toe. De partij herstelt in de peilingen maar niet van het schisma over de gedoogconstructie, waar leider Maxime Verhagen eind vorig jaar voor koos.
Het CDA , in de peilingen bijna verdwenen, is druk met een fundamentele herbezinning en wil/moet socialer. Vanuit de VVD kwam zaterdag het signaal dat 'Rutte 2' een andere signatuur moet krijgen. Ben Verwaayen - ondernemer, waarnemer van buiten en erg goed met Rutte - maakte de geesten rijp. Een volgend kabinet moet meer bevlogen en vernieuwend zijn, stelt Verwaayen.
Aan de kant van de oppositie maken vooral D66 en GroenLinks zich mooi voor de twee regeringspartijen.
Voor het CDA zijn verkiezingen nu geen optie. Een nieuwe gedoogconstructie, zonder verkiezingen, kan wel.
D66'er Jan Terlouw hintte vorige week al in die richting. PvdA, D66 en GroenLinks moesten, gezien de problemen waar het land voor staat, maar promoveren van gedoogpartner tot kabinetspartner.

Lees de hele analyse van het FD onder de link

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad