Alan Greenspan: hoe de hoofddader een grote bek blijft houden

In geschiedenisboekjes zal Alan Greenspan een eigen hoofdstukje krijgen. Heeft hij recht op. Hij was het immers die door onvervalst geloof in het Goede van de Markt de wereld naar de afgrond hielp. Jarenlang was hij in de leer geweest bij Ayn Rand, een halvegare denker die meent dat de staat moet worden afgeschaft, en op het hoogtepunt van zijn macht mocht Greenspan 11 jaar lang dat misverstand in de praktijk brengen. Hij maakte geld zo goedkoop dat de wereld is verzopen in krediet. Miljoenen aan de hongersnood, wereld verwoest, carrières gebroken, levens kapot. Maar Greenspan deert het niet.

Afgelopen vrijdag legde hij in de Financial Times nog eens uit hoe de crisis kon worden beëindigd. Alsof Krups in 1945 uitlegt wat de zegeningen van kanonnen zijn. Van die analyse klopte niet veel - zie de vernietigende stukken van Bas Jacobs, bijzonder hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, en Paul Krugman.
Greenspan tilt de fabel dat alle onheil komt door zuiderlingen die niet willen deugen en werken naar een nieuw niveau. Bekende kroegpraat uit de hoek van Wilders en echte domoren, maar volstrekt misleidend als het gaat om de echte oorzaak.
Zoals Greenspan zelf.

Bron(nen):   Bas Jacobs  New York Times (Krugman)  Financial Times (Greenspan)