Sarkozy is een voorbeeldige vader

Nicolas Sarkozy was niet aanwezig bij de geboorte van zijn dochter Giulia, maar is dat een probleem? Enerzijds zijn de Franse kranten niet te spreken over de buitensporige belangstelling van buitenlandse media voor de zwangerschap en bevalling van Carla Bruni. Dat hoort tot de privé-sfeer en hoort privé te blijven, maar ook in Frankrijk is het niet gebruikelijk dat je je werk belangrijker vindt dat de barensnood van je vrouw.

Volgens The Guardian is 89% van de Britse vaders aanwezig bij de bevalling en voor de 11% die dat niet zijn, hebben ze geen goed woord over. Toch kunnen ze niet om Michel Odent heen. Odent is een groot voorstander van de natuurlijke geboorte en daar horen geen mannen bij, zegt hij. Want de aanwezigheid van een man verhoogt de productie van adrenaline bij de vrouw, waardoor ze zich onvoldoende ontspant en te weinig van het hormoon oxytocine aanmaakt om goede weeën te krijgen (lees meer daarover in de column van Steven Pont). Desondanks concludeert The Guardian dat 'the baby has a right to have two parents present'. Het klinkt alsof baby's al voor hun rechten opkomen voordat de navelstreng wordt doorgeknipt.

Volgens Odent is het aanwezig zijn bij de geboorte van een kind, waarbij de vagina wordt verknipt (of scheurt) en verandert in een bloederige massa, ook niet bevorderlijk voor de seksuele appetijt van de man. Daar is The Guardian al helemaal niet over te spreken: Als je seksleven belangrijker is dan het meemaken van de geboorte van je kind, wat voor vader ben je dan? En wat dacht je dat het betekent voor het seksleven van je vrouw? Waarom moet zij het emotionele en fysieke trauma alleen dragen? 'Je gedraagt je als een verwend kind', luidt de conclusie.

Duidelijk is dat de sociale en culturele druk om de vader bij de geboorte aanwezig te laten zijn, erg groot is. Als je ervoor kiest om de klus in je eentje te klaren, word je waarschijnlijk meewarig aangekeken. Onterecht, want er zijn verschillende motieven waarom je de aanstaande vader liever om een boodschap stuurt. Of zoals Steven Pont zegt: 'Er zijn vrouwen die zeggen dat ze ondanks deze informatie toch echt aan hun man willen laten zien hoeveel pijn ze wel niet lijden en er zijn mannen die het met Odent hartgrondig eens zijn en zeggen dat ze hun eigen afwezigheid bij de geboorte van hun kind inderdaad voor geen goud hadden willen missen'.

Bron(nen):   The Guardian  Blog Steven Pont