Wat zijn de kenmerken van een ontwikkelde man?

Wat definieert een ontwikkelde man? Het aantal titels dat hij heeft? Zijn woordenschat? Hoeveel boeken hij heeft gelezen?
Over welke kwaliteiten een ontwikkelde man moet beschikken kan worden gesteggeld en gedebatteerd. Maar de site Art of Manliness was nogal ingenomen met de beschrijving die staat in het boek How to Live the Good Life van de Britse oud-marineofficier en directeur van Schweppes, Edward Whitehead. "Een ontwikkelde man is iemand die zichzelf kan vermaken, een ander kan onderhouden, en die een nieuw idee kan voeden", schreef Whitehead.

Kunnen mannen dat nu nog? Met een iPhone bij de hand verveel je je immers nooit meer. De kunst is juist om je zonder die technologie te vermaken. En lukt dat ook op een slaapverwekkende vergadering, op de camping, tijdens een etentje?
The educated man kan dat allemaal, schrijft Art of Manliness. Hij is onverzadigbaar nieuwsgierig. In elke situatie ontdekt hij wel iets waarvan hij kan leren, wat hij kan bestuderen en observeren. Is hij niet op zijn werk en is hij zonder telefoon, dan gebruikt hij de tijd om een filosofisch probleem waarmee hij al een tijdje worstelt te ontwarren; "de geest van de opgeleide man is een opslagplaats van ideeën die hij op elk willekeurig moment naar boven kan laten komen om de tijd te doden", aldus AoM.

Ben je jezelf nogal een saai type, zorg dat je bevriend raakt met een ontwikkeld en belezen iemand die zichzelf en jou kan entertainen. Hij houdt een feestje aan de gang en de conversatie levendig, want hij heeft een arsenaal aan interessante verhalen over zijn reizen en ontdekkingen, is altijd op de hoogte van het laatste nieuws en interessante wetenschappelijke doorbraken. Ongeacht de samenstelling van het gezelschap, hij weet altijd een verhaal dat ze zal aanspreken.
Beetje flauw om te vermelden dat een ontwikkelde man altijd Welingelichte Kringen bezoekt...

Bron(nen):   Art of Manliness