Ben jij een self-help junkie?

Je kunt jezelf altijd nog verder ontwikkelen, ontplooien, ... Je leert nieuwe dingen, verwerft nieuwe vaardigheden, pakt de dingen beter aan, efficiënter vooral. Je gaat gezonder leven, zelf je groenten telen, meer aandacht besteden aan je kinderen, aardiger zijn voor je collega's ...

Veel mensen blijven streven naar meer en beter, maar ze vinden nooit wat ze zoeken. Het wordt een verslaving, aldus Kristen Moeller van de website selfhelpjunkie.com. Je mag heus wel wat nastreven, maar als je constant zoekt naar meer en beter in plaats van zo nu en dan tevreden te zijn met wat je al hebt, dan ben je op weg naar eeuwige ontevredenheid. Mensen die perfectie nastreven, zijn vaker ontevreden met hun leven, hun relatie, hun werk en noem maar op.

Het evenwicht proberen te vinden tussen stagnatie en stress was al moeilijk, maar in tijden van economische crisis wordt het nog moeilijker want ook als je je uiterste best doet behaal je vaak niet het resultaat dat je beoogde. In plaats van promotie te maken, mag je al blij zijn dat je je baan niet kwijt raakt. En blij zijn zonder meer en beter is nu net wat de self-help junkies niet kunnen.

Velen hebben ook het idee: 'Ooit gaat het gebeuren, ga ik het ultieme bereiken, wordt ik ontdekt, beroemd, ... ' Eigenlijk wacht je dan je hele leven op betere tijden. Vandaar dat het motto van de self-help junkiesite is: 'Stop met wachten. Begin met leven.'

Waaraan merk je dat je een self-help junkie bent?

  1. Je hebt in de afgelopen 5 maanden 5 zelfhulpboeken tegelijkertijd gelezen, maar je hebt nog steeds geen actie ondernomen.
  2. Na het lezen van 'Eat, Pray, Love' werd glashelder wat er mistte in je leven: je hebt een goeroe nodig en je gaat een maand in stilte mediteren in een Ashram in India.
  3. Je weet meer over de auteurs van zelfhulp-bestsellers dan van de lokale politici.
  4. Je denkt dat je een boeddhist bent, maar je weet niet precies wat dat betekent.
  5. Je hebt een kapitaal uitgegeven aan seminars, retraites, coaching, workshops en zelfhulpboeken en je bent nog niet tevreden.
  6. Na iedere zelfhulpcursus roep je dat je ontdekt hebt dat je perfect bent zoals je bent tot je hoort dat er een nieuwere cursus is die je helemaal perfect lijkt: misschien gaat dit jé van hét worden.
  7. Je coach zegt dat je beter kunt stoppen met het lezen van zelfhulpboeken, maar je weet niet zeker of je dat wel kunt ...

Bron(nen):   New York Times  selfhelpjunkie.com