Abortus na de geboorte

'Ouders moeten het recht hebben hun pasgeboren baby te doden'. Dat vinden professor Alberto Giubilini van de Universiteit van Milaan en Francesca Minerva, ethisch medewerker aan de Universiteit van Melbourne. De beide academici schrijven die gewaagde stelling neer in een polemisch artikel in het vooraanstaande vakblad Journal of Medical Ethics. Wereldwijd worden ze op afschuw en zelfs doodsbedreigingen onthaald.

Die ‘abortus na de geboorte’ kan volgens de wetenschappers zowel om medische overwegingen, maar ook vanuit financieel of sociaal standpunt uitgevoerd worden. Ze schrijven over ziektes die erg moeilijk op te sporen zijn voor de geboorte en die pas nadien tot ontwikkeling komen. 'Een voorbeeld is het Downsyndroom. Ongeveer 1/3 van de ouders weet pas na de geboorte dat hun kind het syndroom heeft. Maar ondertussen dragen niet alleen de ouders, maar ook de staat de lasten van de verzorging. Het algemeen belang, dat van de ouders en de maatschappij, heeft dan voorrang op dat van het kind', aldus Giubilini en Minerva.

Volgens de schrijvers van het artikel hebben pasgeboren baby’s, net als embryo’s, persoonlijkheid noch eigen besef. En dus, argumenteren ze, berokkent de dood hen geen morele schade. Meer zelfs: ook als de ouders hun kinderen gewoon niet willen, zouden ze het moeten kunnen laten sterven.

Bron(nen):   Knack