Vrouwen onder elkaar: nog steeds jaloerse bitches?

Een artikel van journaliste Samantha Brick 'There are downsides to looking this pretty': Why women hate me for being beautiful' in de Daily Mail zorgde voor heel wat ophef en dus klandizie (het werd door meer dan 1,5 miljoen mensen gelezen) en het ging als een lopend vuurtje rond op Twitter.

De meeste reacties waren negatief. Brick's boodschap raakt immers het hart van de patriarchale cultuur, waarin we leven. Beren uitbuiten, hanen- en hondengevechten zijn illegaal, maar het pesten en tergen van vrouwen niet en sommige instellingen organiseren maar wat graag 'catfights'.

Vrouwen kunnen niet goed tegen vrouwen met superioriteitsgevoelens. Brick's opmerking over haar eigen schoonheid is menigeen in het verkeerde keelgat geschoten. Eigenlijk was het een vorm van 'trolling' door de Daily Mail: met een giftige opmerking maakten ze iedereen woedend en lokten ze heel wat reacties uit. Kassa!

Ergens tussen valse bescheidenheid en een kwetsbaar zelfbeeld is de stilzwijgende afspraak ontstaan dat je complimenten wegwuift en je nooit of te nimmer je eigen fantastische zelf laat zien. Zo werkt het en dat is vanzelfsprekend geworden - bij mannen ook trouwens.

Brick is duidelijk een onzeker en sociaal onhandig mens en ze is minder knap dan ze denkt. Ze bevestigt echter de mannelijke hegemonie, die zijn kracht deels put uit de mythe dat alle vrouwen elkaar eindeloos in de haren vliegen Maar het ergste is dat vrouwen - zowel de pesters als de gepeste in dit scenario - er steeds weer intrappen en dit spel meespelen.

foto: Daily Mail

Bron(nen):   The Independent  Daily Mail