Een ingezonden brief over bankiers toont wat dat zijn, bankiers

Een ingezonden brief over bankiers in De Volkskrant van vandaag maakt veel duidelijk: Toen ik president-commissaris van ABN Amro Rik baron van Slingelandt hoorde beargumenteren dat het terecht is dat de bankiers van ABN Amro een hoge beloning ontvangen (Ten eerste, 8 april) moest ik even terugdenken aan de bijeenkomst van een (toen nog) grote Nederlandse bank in Zwitserland waar ik tien jaar geleden met de Nederlandse band New Cool Collective Bigband de muziek mocht verzorgen. In de balzaal zaal van een luxe hotel waren de heren topbankiers bijeengekomen. Iedereen had zijn secretaresse op schoot en men had voorafgaand aan het diner al goed ingedronken.Nadat wij goed en wel twee stukken hadden gespeeld, begeleid door wat men, in het gunstigste geval, met voetbalspreekkoren kan vergelijken, werd ons gevraagd een onbekend werk van Frank Sinatra ten gehore te brengen. Nadat wij beleefd hadden uitgelegd dat ons gevraagd was eigen repertoire uit te voeren kwam een van de bankiers uit zijn zetel en begon op ons te schelden : 'Get the fuck out of here!' 'Shut the fuck up!' Er ontstond een gezellige rellerige sfeer waar diverse heren met schuim op de lippen spreekkoren vormend bijvielen. Heeft u de film The Wolf of Wall Street gezien? Dan kunt u het zich misschien een beetje voorstellen hoe het er uitzag. Uiteindelijk besloten wij in overleg met de organisatie het optreden te staken en mochten wij terug naar onze duur betaalde suites. De afgesproken vergoeding werd door de opdrachtgever uiteraard netjes betaald, zoals dat een degelijke bank betaamt... Zou Van Slingelandt zich nou nooit afvragen of je dit soort op geld en macht beluste types niet juist aantrekt met het huidige beloningsbeleid?

Efraïm Trujillo, saxofonist, Amsterdam

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  Meneer Truijllo heeft net de eerste regel van het bankwezen gebroken: Discretie boven alles.
  Bovendien is het hele fabeltje dat bedrijven, en daarmee dus ook banken, dienstbaar moeten zijn aan de samenleving vooral door de politiek in het leven geroepen om hun eigen onkunde te verhullen. De politiek in zijn huidige werking wordt steeds irrelevanter, en dat wordt nu ook weer eens pijnlijk zichtbaar met het beloningenbeleid.

  • Diederdick

   Gelukkig werkt hij niet in het bankwezen maar is hij lid van een unieke band. Zelf wel eens een optreden bijgewoond? Doen, heb je een leuke avond.

   Wat dit verhaal mij zegt is dat er, onder de grootgraaiers, een groot dedain heerst voor degenen die hun salaris betalen en garant staan voor hun missers.

   Misselijkmakend volkje

   (in antwoord op Tegendraads)
   • Tegendraads

    Nee, bedienden moeten bovenal hun mond houden. Musici zijn ook bedienden in die zin…

    (in antwoord op Diederdick)
    • John_Rambo

     Vrijwillig jezelf dieper in de problemen werken, om het einde nog een paar jaar uit te stellen? Een bijzonder slecht idee.
     Alles wat er nu gebeurt, inclusief de hele crisis, hadden ze heel lang geleden al aan kunnen zien komen.
     Bankiers behandelen alsof het een soort goden zijn, door hun banken te redden… Ja, dan gaan ze zich ook als goden gedragen. Ze gaan zelf geloven dat ze zoveel meer zijn.

     (in antwoord op Tegendraads)
 2. Burgermans

  Bankiers zijn per definitie inhalige en zelfzuchtige mensen. Er is nog nooit een fatsoenlijk mens geweest die bankier wilde worden.

 3. Petercas

  Op de vraag aan de heren politici waar de laatste miljoenen bijdrage aan de eu voor was wordt ietsje arrogant gezegd,dat is ons geheimpje,dit geeft haarfijn aan hoe de heren over de stemkoeien denken,de grote uitverkoop van ons mooie landje moet doorgaan.

 4. Koper

  Als je de baas bent bij een bedrijf dat geld uit het niets mag creëren, tja dan wist ik het ook wel. Heerlijk toch? Je eigen salaris bedenken?
  Of de bestuursleden elkaar nu 8 ton of 8 miljoen toeschuiven, de grens is allang vervaagd.

 5. marianne martens

  Voor degenen die meer willen lezen. Lees de stukken van en over Joris Luyendijk in NRC/ Opinie en Debat en de Volkskrant, allebei van zaterdag j.l. Grappig is dat de a- morele situatie bij de Banken wordt doorgetrokken naar de zorg, onderwijs, wetenschap, politiek. Allemaal overeenkomsten.

Reacties niet toegestaan