Etienne Vermeersch: ‘Immoreel om zoveel kinderen te mogen hebben als je wil’

De Vlaamse moraalfilosoof en emeritus-hoogleraar Etienne Vermeersch (Universiteit Gent) is een fervent voorstander van geboortebeperking. Anticonceptiemiddelen zouden gratis moeten zijn en vrouwen boven de 30 zouden desgewenst gratis een sterilisatie moeten kunnen krijgen. Wereldwijd is er sprake van overbevolking, maar in Brussel kunnen ze er ook wat van. Alleen al in het centrum wonen 471 gezinnen met 8 kinderen of meer en dat zijn er 471 te veel, vindt Vermeersch. Maar waarom noemt Vermeersch een grote kinderschare immoreel? Hoe zit het dan met de individuele keuzevrijheid? Vermeersch haalt Immanuel Kant aan, die zei: 'De leidraad van mijn handelen moet de leidraad van het algemeen handelen kunnen zijn.' Met andere woorden, als ik het recht heb op 8 kinderen, dan heeft een vrouw in Niger dat ook. Trekken we die redenering mondiaal door, dan ontploft de wereld binnen de 30 à 40 jaar.

Bron(nen):   Knack      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  In het artikel heeft Vermeersch het alleen over de druk die een constant verdubbelende wereldbevolking voor de planeet meebrengt.

  Waar hij het niet over heeft, is dat er nog bij komt gedeelte van de genoemde gezinnen niet in eigen levensonderhoud voorziet. Ze vragen om in België beschikbare zeer goedkope sociale huurwoningen en leven van uitkeringen en kinderbijslag.
  Keuzevrijheid is wat mij betreft prima, maar niet op kosten van de belastingbetaler.

 2. Le_bon_sauvage

  Keuzevrijheid staat los van moraliteit hier, want 99% vd mensen handelt niet Kantiaans. Anders zouden er geen dieven zijn, en ook geen Fredje Teevens plus aanhang (schijnt driekwart van ons gekke landje te zijn).

  Is wat voor te zeggen, de term immoreel. 8 kids: je doet ‘t puur voor jezelf , en het is niet bepaald ten gunste van de omgeving. Verbieden kan niet, maar ontmoedigen is ok.

  Betere vraag: is ‘t dan moreel verantwoord om alleen rijke mensen (veel) kinderen te laten hebben? Evolutionair gezien kan het wel verantwoord zijn…

 3. Karin Pietersen

  Met de doorvoering van een 1-kind politiek, het stoppen van levensverlengende behandelingen en operaties bij mensen boven de 75 en het verplicht steriliseren van verstandelijk gehandicapten en moordouders, zouden alle, echt alle, huidige problemen van de wereld over zijn. Ik denk niet dat het moreel verantwoord is om alleen rijke mensen veel kinderen te laten hebben. De meeste inteelt zit immers tussen de meest armen en de meest rijken.Die blijven immers onder elkaar trouwen. Ook vind ik dat bijna alle mensen niet stilstaan bij het feit dat ze als jonge ouders ziek kunnen worden of dood kunnen gaan. Dan zadel je immers andere mensen op met jouw kinderen en hun problemen.

 4. Jannie Ooms

  Ik vind dat je alleen kinderen op de wereld zou moeten zetten als je ze ook kunt onderhouden. Zonder een beroep te doen op sociale voorzieningen.

 5. Dead Silence

  Helemaal mee eens. Alle problemen in de wereld komen t.g.v. overbevolking. Ruimte, criminaliteit, energiebehoeften, milieuvervuiling, noem maar op. Eindelijk iemand die het probleem bij de naam durft te noemen.De wereld zou beter af zijn met 1/10 van de bevolking.

 6. JordenSpliethof

  Waarom kinderbijslag verstrekken voor meer dan twee kinderen?
  Subsidie voor overbevolking? Lijkt me even immoreel.

 7. WitteDeWith

  Laat Vermeersch zijn religie gaan prediken in Afrika, Azie of in Dar Al Islam… Niet in Europa waar we al te maken hebben met een demografische tijdbom.

Reacties niet toegestaan