Libidoremmers tijdens proefverlof tbs niet zonder gevaar

Artsen moeten oppassen met het voorschrijven van hormonale libidoremmers aan pedoseksuelen in tbs-klinieken, waarschuwt Mr. Ybo Buruma, hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit en raadsadviseur van de Hoge Raad vandaag in de Volkskrant. Pedoseksuelen krijgen libidoremmers als ze met proefverlof gaan om nieuw misbruik te voorkomen. 'Maar het is geen uitgemaakte zaak dat je mag ingrijpen in iemands persoonlijkheid zonder dat hij daar in vrijheid over kan beslissen', aldus Buruma. Mr. Buruma beroept zich daarbij op de neurowetenschappen: libidoremmers kunnen, afhankelijk van het gebruik, bijwerkingen hebben als depressiviteit of agressie. 'Disfunctionerend seksueel gedrag kan tot extra frustratie leiden.'

Bron(nen):   de Volkskrant      

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edward_II

  Ja, laten we ons vooral zorgen maken over het emotionele welzijn van kinderverkrachters!

  Natuurlijkmag de overheid niet zomaar ingrijpen in iemands persoonlijkheid. Doch, het zou een goed voorbeeld zijn als een veroordeelde verkrachter vervroegd wordt vrijgelaten nadat hij zich vrijwillig heeft laten castreren.

  • Redactie Welingelichte Kringen

   Kanttekening: als die persoonlijkheids- of gedragsverandering agressie is, dan gaat het niet alleen om het welzijn van de veroordeelde.

   (in antwoord op Edward_II)
   • Edward_II

    Als men niet zeker weet of de persoon zich normaal zal gedragen buiten, dan dient hij helemaal niet buiten gelaten te worden. De straat is geen laboratorium waar je experimenteert met gevaarlijke criminelen.
    De oplossing lijkt me voor de hand liggend: eerst een periode op medicatie terwijl nog in detentie, om te bepalen hoe de persoon er op reageert.

    (in antwoord op Redactie Welingelichte Kringen)
    • Marcel4x4

     Lijkt mij dat als iemand op verlof mag of vrijgelaten wordt dat dit soort troep ook niet meer nodig hoort te zijn.

     Dat iemand dan zo psychologisch behandeld moet zijn dat deze persoon geen zedenmisdrijven meer wil plegen.

     Bij een depressie is psyhologische hulp en oplossen problemen ook beter dan iemand volpompen met troep als antidepressiva.

     Na het uitzitten van een straf moet iemand weer de kans krijgen een normaal leven aan te gaan, dus ook een relatie (wat niet kan met libido remmers).
     Zeker als hier vele jaren overheen zijn gedaan. In 10 jaar kan iemand behoorlijk veranderen.

     Als iemand een relatie heeft zal de drang om zedenmisdrijven te begaan ook nihil zijn.

     Geef daders een lange voorwaardelijke straf of proeftijd. Wie toch weer de fout in gaat moet weer extra lang de gevangenis in.

     Barbaarse dingen als castreren moeten we helemaal niet willen. We hakken toch ook geen handen af bij mensen die stelen of mensen in elkaar slaan? Of hakken we iemands tong af bij mensen die dingen zeggen die van de wet niet mogen (holocaust ontkennen, discriminatie)?

     Moet je iemand die op jonge leeftijd een fout begaat feitelijk levenslang geven door van die persoon een eunuch te maken? Het ergste wat er is. Nooit meer een relatie kunnen hebben. Erger dan dood.

     Na uitzetten van straf moet deze persoon weer gewoon een relatie aan kunnen gaan. Dat geld voor iemand die steelt of geweld heeft gebruikt dus ook voor zeden.
     Is er grote kans op herhaling: dan niet vrijlaten.

     Niemand zal zich vrijwillig laten castreren, dan heb je feitelijk levenslang. Dan kun je beter langer in de gevangenis zitten en een man blijven zodat je daarna wel een relatie aan kunt gaan.
     Bovendien een schending van mensenrechten.

     (in antwoord op Edward_II)
     • Edward_II

      “Als iemand een relatie heeft zal de drang om zedenmisdrijven te begaan ook nihil zijn.”
      Ik weet niet waar je dat idee vandaan hebt, maar het overgrote merendeel van zedendelicten wordt gepleegd binnen een relatie.

      (in antwoord op Marcel4x4)
 2. Marcel4x4

  Dit lijkt me toch een schending van het lichaam. Seksualiteit hoort bij het leven en dat onderstukken lijkt me een schending van de mensenrechten.
  Lijfstraffen als castratie zijn al helemaal barbaars. We hakken bij dieven toch ook geen handen af? En geven ze ook geen medicijnen waardoor ze hun handen niet meer kunnen gebruiken.

  Wie een misdrijf pleegt die straffen we met een gevangenisstraf. En daarna moet iemand weer een normaal leven kunnen hebben. Straf uitgezeten is uitgezeten. Is dat kans groot dat iemand in herhaling valt dan niet vrijlaten.

  Bij normaal functioneren van lichaam en geest daar hoort seksualiteit bij. Als je dit onderdrukt kan dit vervelende gevolgen hebben.
  Niet alleen voor de persoon zelf.maar ook voor de samenleving.

  Ja die persoon heeft iets fout gedaan in de zeden. Maar hoe lang moet je iemand daar voor blijven straffen. Na 10-20 jaar en uitzetting straf nog steeds? Kans is aanwezig dat iemand dan een compleet andere persoon is.

  De meeste kindermisbruikers zijn overigens ook niet eens echt pedoseksueel maar het is de situatie (bijvoorbeeld frustratie over het niet hebben van een partner) en het feit dat het makkelijker is om kinderen benaderen.
  Schaf in de kerk bijvoorbeeld het celibaat af en het kindermisbruik houdt daar praktisch op.

  Ik denk dat het hebben van een relatie de meest effectieve manier is dat iemand niet in herhaling valt.
  Met libidoremmers, chemische castratie en dat soort troep is een relatie niet mogelijk.
  Lijkt mij dat je daar aleen maar gefrustreerder door wordt en je dit op andere manieren gaat uiten of compenseren. Dat ze op andere manier willen gaan bewijzen toch nog man te zijn.
  En daarmee wordt het dus een probleem voor de maatschappij. Dan krijg je juist tokkiegedrag.

  Verkrachting heeft vaak niets te maken met seksuele drang maar met het gevoel macht over iemand te hebben.

  Psychologische hulp is dan nuttiger dan iemand volstoppen met troep. Probleem oplossen, niet onderdrukken. Leer iemand om te gaan met seksuele gevoelens of gevoelens van macht.
  Geld voor meer dingen overigens zoals depressie. Kijken naar de oorzaak is beter dan volstoppen met troep.

  Na het uitzitten van de straf moet iemand weer de kans krijgen een normaal leven te hebben en dus ook om een relatie aan te kunnen gaan.

  Geef iemand bijvoorbeeld een lange proeftijd of voorwaardelijke straf na uitzitten van zijn straf. Wie zich dan prima gedraagt kan gewoon volledig een leven hebben. Maar wie weer de fout in gaat die gaat extra lang terug de gevangenis in.

  Wel kun je voorwaarden stellen aan mensen die kinderen hebben misbruikt. Bijvoorbeeld tenzij er iemand anders mee is om de persoon in de gaten te houden uit de buurt blijven van scholen, pretparken e.d.

Reacties niet toegestaan