Trump begint merkbaar bang te worden

Al een paar weken lang verspreidt Donald Trump racistische verhalen. Eerst over 4 vrouwelijke politici, alle 4 Amerikanen, die van Trump terug moesten naar de shit-landen waar ze vandaan kwamen. Toen die affaire wat tot rust kwam begon hij een ander parlementslid, de eerbiedwaardige veteraan Elijah E. Cummings. Cummings komt volgens Trump uit een stad vol ongedierte en is een nul. In het voorbijgaan beledigde hij ook dominee Al Sharpton mee, een zwarte strijder uit de tijd van Martin Luther King.

Racisme is de familie Trump nooit vreemd geweest: de eerste keer dat vader Fred de New York Times haalde was vanwege racisme. Maar de heftighei en frekwentie is ook voor Trump ongebruikelijk.

Commentatoren hebben alleen dezelfde verklaring: hij begint bang te worden voor zijn herverkiezing, of beter: van de steeds kleiner wordende kans dat hij wordt herverkozen. Sommige getraumatiseerde Democraten hebben misschien al hun vertrouwen in peilingen verloren na de verkiezingen van 2016, maar Trump niet. We weten dat hij goed op de cijfers let. We weten ook dat hij Fox News obsessief bekijkt, niet als een manier om de huidige gebeurtenissen te volgen, maar als een barometer van zijn steun onder zijn basis. Het is dus geen wonder dat hij vrijdag gekwetst klonk in een tweet over de nieuwste Fox News-enquête. Inderdaad, de Fox News nationale peiling van geregistreerde kiezers liet zien dat Trump verliest van voormalig vice-president Joe Biden met 10 punten, 49 procent tot 39 procent. Het toonde ook aan dat hij verliest van senator Bernie Sanders (I-Vt.) Met zes punten. Een ander onderzoek dat vorige week werd vrijgegeven, zal Trump benauwen. Een quinnipiac-enquête onder geregistreerde kiezers in Ohio - een staat die Trump won in 2016 en absoluut opnieuw moet winnen - liet hem achterlopen op Jo Biden met acht punten, 50 procent tot 42 procent.

Hij maakt geen schijn van kans bij de verkiezingen van november volgend jaar. Als de situatie blijft zoals hij nu is.

En dus doet Trump een schepje bovenop het procedé dat hem tot president maakte: mensen beledigen, dingen zeggen die niemand durft en liegen.

En zeggen dat hij zal zorgen dat Amerika weer great wordt. Het verschil met 2016: er zijn veel minder mensen die het geloven. En steeds meer mensen in zijn oude aanhang krijgen genoeg van zijn racisme. Met name zijn aanhang onder slechtgeschoolde blanke vrouwen daalt dramatisch. Een meerderheid van de keizers zegt zeker te weten niet op Trump te zullen stemmen. Dat komt zo ver voor verkiezingen nooit voor. Maar Trump heeft het bereikt.

De meeste politici die met dergelijke polls worden geconfronteerd, zoeken naar manieren om hun aantrekkingskracht te vergroten. Maar Trump heeft maar één politieke optie: zijn blanke basis in vuur en vlam zetten. En hij verwacht dat zoveel mogelijk racisme hem daarbij gaat helpen.

Wat volgens insiders niet heeft geholpen is dat Robert Mueller vorige week constateerde dat Trump na zijn presidentschap justitieel kan worden vervolgd. Dat maakt het nog dringender om de verkiezingen te winnen.

Trump weet hoe hij angst, wrok haat en racisme moet gebruiken om zijn basis enthousiast te maken en te zorgen dat ze gaan stemmen. Maar hij heeft geen idee hoe zijn basis groter te maken. En bij verkiezingen is grootte belangrijk.