AD onder vuur wegens oproep tot molestering burkadragers

Het AD meende vandaag op originele wijze aandacht te moeten besteden aan de komende invoering van het boerka-verbod. De krant legde - op de voorpagina - uit dat als burgers een boerkadrager zouden 'betrappen' op een plaats waar het verbod geldt (met name het openbaar vervoer) het geoorloofd is de draagster 'tegen de grond te werken'. Het AD:

" Als u zich stoort aan de boerka op een plek waar dat verboden is, kunt u vragen of de vrouw haar boerka wil afdoen of de locatie wil verlaten. En u kunt de politie bellen.

Ook is het toegestaan om een burgerarrest uit te voeren, zo bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Volgens artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Maar dat mag alleen wanneer iemand op heterdaad is betrapt en wanneer de verdachte meteen aan de politie wordt overgedragen. Dwang mag alleen worden gebruikt om te voorkomen dat een verdachte de benen neemt, dat kan door iemand bijvoorbeeld tegen de grond te houden."

Inmiddels woedt een discussie over de vraag of een 'burgerarrest' is toegestaan bij een overtreding, maar de discussie gaat ook over de vraag wat het AD bezielt. Er zijn enige tientallen boerkadragers in Nederland. De kans er een tegen te komen is erg klein en bovendien: wat dan nog. De geest van de wet is dat de overheid (de conducteur bijvoorbeeld) de identiteit van iemand moet kunnen vaststellen. De bedoeling is niet dat racisten of dronkaards (of een combinatie) vrouwen tegen de grond gaan werken.

Hoofdredacteur Hans Nijenhuis zegt dat het artikel service voor de lezer is. "Omdat het een van de vragen is die speelt. Is het in een bus (ziekenhuis, school etc) aan het personeel om te beslissen er wel of niet iets over te zeggen, of mag volgens de wet iedereen dat?"

"Het is geen tip om mensen tegen de grond te werken! Het is een uitleg van het Boerka-verbod. Er is wat onduidelijkheid over dat verbod en wij doen ons best die onduidelijkheid in dit stuk weg te nemen."

Overigens mag je mensen tegen de grond werken bij alle gegronde vermoedens van strafbaar gedrag. Voor rijden zonder licht. Of voor extremistische ophitsing. Geen tip, maar een uitleg van het discriminatieverbod.