Amerika mag het alleen opknappen

Opinie
door Admin
woensdag, 25 november 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Graag uw aandacht voor een kraakheldere beschouwing van Anne Applebaum (foto). Het stuk gaat over de internationale politiek en is vooral voor mensen uit Europa bijzonder leerzaam.
Recentelijk kwam president Obama uit China terug en de boodschap was wel duidelijk: China wenst geen hoofdrol op het politieke wereldtoneel en problemen met/in Iran, Noord-Korea, Afghanistan en het Midden-Oosten mag Amerika lekker zelf oplossen. 
Inmiddels heeft Europa een eigen president en een soort van minister van Buitenlandse Zaken. Die zijn beiden geselecteerd op hun onbelangrijkheid. Wie weinig voorstelde bleek de beste papieren te hebben en kandidaten die wel een staat van dienst hadden, denk aan Tony Blair en de Zweedse Carl Bildt, maakten geen enkele kans, want te zwaar.
Gevolg: als Barack Obama met Europa belt om een gewichtig probleem te bespreken inzake het Midden-Oosten, Iran, Afghanistan of Noord-Korea, krijgt hij iemand aan de lijn die niks te vertellen heeft. Er is in Europa als het ware een nieuw telefoonnummer gekomen, maar Obama kan het maar beter niet bellen als zich iets gewichtigs voordoet.
Het belangrijkste continent ter wereld, Europa, heeft met grote zorg een stel nobodies aangewezen - blijkbaar deinst het dus terug voor een hoofdrol op het wereldtoneel. Dikwijls wordt Ameirka veroordeeld om het feit dat het een supermacht is. Maar zowel supermacht China als supermacht Europa hebben niet de ambitie om deze rol over te nemen.Of om samen met de VS op te trekken.
Ergo: de VS blijven militair en politiek het machtigste land ter wereld - daar is niets aan te doen.
Bron(nen): Slate