CDA in de greep van linkse oudjes

Opinie
door Admin
donderdag, 17 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vandaag biedt Elsevier een leerzaam commentaar over het huidige CDA. En over het geweldige dilemma van wel of niet regeren met rechts.
Het CDA is nogal wat kiezers kwijtgeraakt aan de PVV en het is denkbaar dat deelname aan een regering met Wilders ertoe kan leiden dat deze leden terugkeren in de schoot van de partij. Vergeet bovendien niet, zo schrijft Syp Wynia, dat het CDA het liefst altijd regeert. De regeerreflex zit de partij in het bloed. CDA'ers in den lande willen rechtstreekse toegang tot de macht en dan koop je er weinig voor als jouw partij in de oppositie zit.
Maar regeren tot iedere prijs? Er zijn teveel prominente CDA'ers die niets van de PVV moeten hebben: je hebt de oudjes Dries van Agt, Wim Aantjes, Peter Kooijmans, Bert de Vries, Frans Andriessen en nog meer veteranen die hiertegen fel gekant zijn.
Ook heb je de jongere linkse garde, zoals Doelke Terpstra (foto) en andere eigentijdse dominees die niets voelen voor een verbond met de blonde satan. Deze progressieve vleugel in het CDA is veel te machtig om te negeren en het is deze fractie die Jan Peter Balkenende 4 jaar geleden 'dwong' met de PvdA in zee te gaan. Om zo een einde te maken aan het 'ascociale' beleid dat met de VVD werd gevoerd. Zeker, de afloop hiervan is bekend, maar de gijzeling van de linkerflank van de partij zal er niet minder om zijn. Kijk er daarom niet gek van op als het CDA klein zal blijven.
Bron(nen): Elsevier