En weer deed Rutte een belofte die hij niet kan nakomen

Opinie
woensdag, 09 november 2022 om 5:57
anp 457444083
Mark Rutte heeft een geschiedenis van ferme beloftes die hij brak. Goede voorbeelden: de 1000 euro voor iedere Nederlander en de steun voor Griekenland (die niet zou komen). Hij kwam er steeds mee weg.
Rutte bezwoer gisteren als VVD-leider een dreigende opstand in de VVD-fractie in de Tweede Kamer door in het vooruitzicht te stellen dat hij als premier zou gaan zorgen voor minder instroom van asielzoekers. Hij deed misschien niet echt een belofte, maar hij zat er dicht tegen aan. Dicht genoeg om de opgewonden fractie te temmen.
Maar ook deze belofte gaat hij niet waarmaken. De asielinstroom wordt allereerst bepaald door het aantal mensen dat op de vlucht is. De laatste jaren zijn er veel vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan. Er is geen reden aan te nemen dat die stroom spoedig zal afnemen. En daarnaast zijn er meer brandhaarden die mensen op de vlucht kunnen jagen. Iran bijvoorbeeld, en Ethiopië. En een deel van die vluchtelingen kan ook op weg gaan naar Europa.
En als er vluchtelingen komen is het niet aan Nederland om te bepalen of ze welkom zijn. Nederland heeft zowel verplichtingen die voortkomen uit het vluchtelingenverdrag als verantwoordelijkheden die we zijn aangegaan in Europees verband.
De enige weg om de instroom flink te beperken is de internationale verplichtingen niet langer na te komen. Als dat al mogelijk is, dan zal het in ieder geval niet worden gedaan in dit kabinet, want D66 en ChristenUnie zijn daartoe niet bereid.
En in een volgend kabinet uitsluitend rechtse partijen tellen om iets te kunnen doen aan de internationale verplichtingen van Nederland.
En de kans dat Rutte van een volgend kabinet premier is is uitermate klein. Hij zal ook deze belofte dus niet waarmaken.