Is Johan Derksen antisemiet? 'Joden moeten niet zo zeuren'

Opinie
zaterdag, 06 april 2024 om 7:06
anp 449867830
Johan Derksen vindt dat joden in Nederland niet zo moeten zeuren over het oplevend antisemitisme. "Ik vind dat ze uit de Joodse gemeenschap een tikje overdrijven.” Hij denkt dat ze zich aanstellen, zei hij gisteravond tegen de 1.1 miljoen kijkers. Is Derksen antisemiet?
Kort na de pogrom van Hamas op dorpen aan de grens met Gaza zei Derksen al dat joden er zelf om hadden gevraag dat zo'n aanval plaatsvond. Een paar dagen later gaf hij aarzelend toe dat hij Israel en joden had verward, maar verder bleef hij bij zijn standpunt.
Gisteren bleek opnieuw dat hij vindt dat joden in Nederland die bang zijn zich aanstellen. Het ging met name om journalist en schrijver Barbara Barends, die in een podcast van Wilfred Genee over haar angst sprak. “Er zit angst in ons DNA, omdat we wel vaker onze koffer hebben moeten pakken. Het gevoel bij heel veel Joden is dat je altijd een koffertje klaar moet hebben staan”, zie ze.
"Ik vind dat ze uit de Joodse gemeenschap een tikje overdrijven.”
Derksen: “Ik ken haar goed, want ik heb hier twee jaar met haar gezeten, maar het viel mij wel altijd op: het was een wijf dat nergens bang voor was, een stoer wijf was het, maar als het over Israël en jodenproblemen ging, dan werd het plotseling een hysterica.”
Dan sloeg ze door, aldus Johan. “Want zij heeft nog nooit haar koffertje hoeven pakken hoor. Dat heeft zij allemaal niet meegemaakt. Het wordt allemaal een beetje theatraal gebracht. Ik stel er echt mijn vraagtekens bij. Jij bent onder de indruk, maar ik verwacht van Barbara ook zo’n reactie. Ik ken haar en als het over Joden of Israël gaat, dan wordt het voor de familie – want het geldt ook voor haar vader – al snel emotioneel.”
Derksen was eerder middelpunt van rellen, met name toen hij opbiechtte in zijn jonge jaren een vrouw te hebben verkracht met een kaars. Hij moest toen zelfs een paar weken van de buis. Maar na een tijdje besloot John de Mol dat een verkrachter op tv mag als dat veel kijkers trekt en dus veel geld oplevert