VS: 'Europanen zijn fout bezig met de E. coli'

Opinie
vrijdag, 03 juni 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Een nieuwe bacterie die mensen doodt en waarvan we de herkomst niet kennen: dat is natuurlijk eng, maar volgens Amerikaanse deskundigen moeten we niet overdrijven. Het gebruik van termen als 'mutant killer' bacterie is onverantwoord. Bacterieën muteren constant, zelfs de meest onschuldige, en een stam die virulent is, d.w.z. die ernstige ziekte en sterfte kan veroorzaken, is ook niet nieuw.
Bovendien krijgen we te horen - en dat vinden de Amerikanen heel erg dom - dat de bacterie resistent is tegen antibiotica. Dat is niet alleen een ongelukkige uitspraak omdat het paniek zaait, maar vooral omdat daaruit blijkt dat de domme Europeanen in de verkeerde richting naar een oplossing zoeken. In de VS is iedereen het er over eens dat je een E. coli infectie niet moet behandelen met antibiotica, ook al is de stam niet resistent. Als er sprake is van enige resistentie, dan is het zeker geen goed idee. Dan krijgt deze bacterie een voorsprong op andere bacteriën in je darmen die wel reageren op de medicijnen. Zo creëer je in feit de best mogelijke omgeving voor een infectie.
Over één ding zijn artsen aan beide zijden van de oceaan het eens: als iemand bloederige diarree heeft, moet hij opgenomen worden in een ziekenhuis en geïsoleerd worden van andere patiënten omdat ze anderen kunnen besmetten, maar dan? De toxische E. coli bacteriën geven een toxine af in de darm, dat wordt opgenomen in de bloedbaan en kleine bloedvaten door het hele lichaam beschadigt. Het lichaam reageert met stolsels die deze bloedvaatjes verstoppen. De nieren, die veel kleine bloedvaten hebben, zijn bijzonder kwetsbaar en dit kan - in het ernstigste geval - leiden tot acuut nierfalen en dat is levensbedreigend. Daarom moet je geen antibiotica geven. Het zou sowieso te lang duren voor ze werken. Volgens de Amerikaanse regels, moet je de patiënt een infuus met vloeistof geven. Dat ondersteunt namelijk de nierfunctie. Bovendien hebben de patiënten ook last van braken en koorts. Samen met de diarree kan dat leiden tot uitdroging en ook daarom is het goed om ze aan het infuus te leggen.
De Amerikanen vinden het sympathiek dat we zo hard ons best doen om de oorsprong te achterhalen, maar vinden het een haast onmogelijke opgave. Sla, komkommer en tomaat worden vaak samen met andere groenten van diverse afkomst gemengd. Alsof dat nog niet genoeg was, geloven de Amerikaanse deskundigen niet dat deze stam uniek is. De stam is eerder gezien, zij het dat die toen nog niet resistent was. Dus is de vraag: waar en wanneer is dit organisme blootgesteld aan zoveel antibiotica? Het gebruik van antibiotica bij slachtvee zou wel eens de verklaring kunnen zijn.
Bron(nen): New York Times