Let op het gewicht van de rugzak

Jongeren houden ervan: een rugzak in plaats van een schouder- of crossbodytas. Maar liefst zeventig procent van alle scholieren draagt een rugzak als schooltas. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken. Toch zit er één haakje aan: het gewicht ervan. 

Ondanks dat veel rugzakken zijn voorzien van een laptopvak zodat de laptop rugzak meegaat in de populariteit van de standaard rugzak, is het gewicht er niet lager om geworden. De laptop lijkt een groot aantal boeken te kunnen vervangen, maar nog altijd wordt er door ergotherapeuten gewaarschuwd voor het dragen van te zware tassen door kinderen en jongeren. 

De rug van kinderen in de groei is kwetsbaar. Daarom adviseren de ergotherapeuten het gewicht van zo’n rugzak niet zwaarder te laten zijn dan tien procent van het totale lichaamsgewicht van de drager. Iets om absoluut in de gaten te houden. 

In Oostenrijk en Duitsland is deze richtlijn vastgelegd. Een leerling van 41 kilo mag een schooltas dragen van maximaal 4,1 kilo. In veel gevallen, vooral bij onze eerste- en tweedejaars, blijkt die schooltas 4,6 kilogram zwaar te zijn. En soms duikt er een tas van tien kilo op. 

Ergotherapeuten waarschuwen voor te veel kilo’s

Dat ergotherapeuten dit advies geven, komt dus niet uit de lucht vallen. Kinderen en jongeren lopen nog regelmatig met tassen te zeulen. Volgens een onderzoek blijken leerlingen die dertig tot vijfendertig kilo wegen, regelmatig nog een tas te dragen met een gemiddeld gewicht van 6,4 kilo. 

De reden voor onderzoeken naar het gewicht van tassen kwam eind jaren negentig van ouders die alarm sloegen toen schooltassen soms wel zeven kilo wogen. Ouders, leerlingen en scholen richtten de commissie Boekentas op om onder andere dat gewicht proberen terug te dringen door kluisjes op scholen te realiseren waar leerlingen boeken in konden achterlaten. Het leverde echter niet veel resultaat op. Wel werd vanaf die tijd verwacht dat de laptop enig soelaas zou kunnen bieden. 

In 2018 bleek dat echter nog niet het geval te zijn. Een onderzoek op een aantal middelbare scholen in en rond Alphen aan den Rijn toonde aan dat 45 procent van het aantal schooltassen nog altijd te zwaar was. 

Datzelfde onderzoek liet ook zien dat het gewicht van tassen met het opleidingsniveau toeneemt waardoor je zou verwachten dat vwo-scholieren de zwaarste meetorsen. Zij tillen inderdaad zware tassen, maar leerlingen van VMBO gl bleken wat dit betreft het hoogste te scoren. Zij droegen het meeste gewicht met zich mee, maar liefst een gemiddelde van 5,6 kilo per tas. Daarom wordt ervoor gepleit dat scholieren minder meezeulen en daarvoor de best mogelijke stevige en ergonomische rugzakken dragen. 

Waar moet een goede rugzak aan voldoen

Een goede rugzak voor scholieren heeft een stevig rugpand zodat het de rug zo min mogelijk belast. De schouderbanden moeten stevig, breed genoeg en gewatteerd zijn. Ook het formaat van een rugzak is belangrijk. Kinderrugzakken voor de jongsten zijn er in maat s, m en l. De jongste kinderen moeten dus echt geen m-formaat rugzak dragen. Dat is vragen om moeilijkheden. Kies een rugzak op maat. 

Die stevige rugzak is dus in alle gevallen belangrijk om de spullen in mee te dragen. Natuurlijk eentje die er trendy uitziet, goed van kleur is en een gave print heeft. Het is de ergonomische touch die de fabrikanten eraan moeten toevoegen. Daar wil een scholier niets van weten. Als eenmaal voor kwaliteit is gekozen kan iedere rugzak zijn dienst doen en komt op een gegeven moment die stijlvolle Burkely tas in beeld. Want na dat trendy exemplaar is een stijlvolle elegante tas in zwang, maar die is er zeker ook in de vorm van een rugzak. 

Laat kinderen sporten

Sport en bewegen speelt bij kinderen en jongeren een belangrijke rol om de rug sterk en weerbaar te maken. Kinderen die nauwelijks buiten komen en niet aangesloten zijn bij een sportvereniging, blijken vaak niet fit en sterk genoeg. De rug krijgt het al zwaar te verduren als ze veel zitten, laat staan bij het regelmatig tillen van al die kilo’s. En dan zijn ze ook nog in de groei, wat ze extra kwetsbaar maakt.

Volgens de Rijksoverheid beweegt bijna de helft van de Nederlandse kinderen te weinig. De beweegrichtlijnen voor kinderen, opgesteld door de Rijksoverheid, laten zien dat voor kinderen tussen vier en achttien jaar elke dag een uur matig intensief bewegen in de vorm van fietsen, wandelen of zwemmen, belangrijk is. Langer, vaker of intensiever bewegen blijkt nog gezonder. Regelmatig springen en dansen om de botten en spieren te versterken helpt ook.