4 tips voor een duurzamer mobiliteitsbeleid

Wil jij met jouw bedrijf graag een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld? Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door je productieproces te verduurzamen of je het dak van je bedrijfspand vol te leggen met zonnepanelen. Maar je kunt ook kiezen voor een duurzamer mobiliteitsbeleid. We geven vier tips.

Elektrificatie van je wagenpark

Het grootste gebaar dat je kunt maken voor duurzamer mobiliteitsbeleid binnen je bedrijf is natuurlijk door elektrificatie van je wagenpark. Ruil al je benzine- of dieselwagens in voor volledig elektrische auto’s en je bent een stuk duurzamer bezig. Helaas vergt dit ook een grote investering, niet in de laatste plaats omdat je naast de auto’s ook voor laadinfrastructuur moet zorgen. Wil je deze stap toch graag maken, overweeg dan om dit te doen met behulp van een bedrijfsfinanciering.

Fietsplan

Woont een substantieel deel van jouw medewerkers binnen fietsafstand met een elektrische fiets? Dan kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de C02-uitstoot in het woon-werkverkeer door je medewerkers tegemoet te komen in de aanschaf van een elektrische fiets. Mogelijk kun je een belastingvrije regeling treffen, of simpelweg een budget beschikbaar stellen hiervoor. Natuurlijk moet je dan ook investeren in oplaadmogelijkheden en een veilige fietsenstalling bij je bedrijfspand. Omdat je van tevoren niet weet hoeveel medewerkers hiervan gebruik willen gaan maken, kun je kiezen om er een zakelijk krediet van Floryn voor te gebruiken. Zo kun je alleen opnemen wat je nodig hebt en betaal je alleen daar rente over.

Carpoolen aanmoedigen en faciliteren

Niet voor alle medewerkers is het mogelijk om op de fiets naar het werk te komen omdat ze simpelweg te ver weg wonen. Zou het dan niet mooi zijn als medewerkers die (deels) dezelfde route rijden zouden gaan carpoolen, zodat ze niet met twee maar met één auto naar het werk komen? Dit kun je aanmoedigen door actief op zoek te gaan naar matches, maar ook door het te faciliteren door ervoor te zorgen dat medewerkers dezelfde werktijden en eventueel werkdagen hebben.

Vaker thuiswerken

Woon-werkverkeer verminderen is ook vorm van duurzamer mobiliteitsbeleid. Dit kun je voor elkaar krijgen door thuiswerken vaker toe te staan of zelfs te stimuleren. Spreek bijvoorbeeld af dat alle medewerkers voor wie dit mogelijk is één dag per week vanuit huis werken. Coronatijd heeft ons immers geleerd dat thuiswerken in veel gevallen wel degelijk mogelijk is en dat het een hoop verkeersbewegingen scheelt als dit op grote schaal gebeurt.

Op deze manieren kun je een verschil maken als bedrijf. Waarschijnlijk vinden je eigen medewerkers een aantal van deze oplossingen ook prettig en creëer je in feite gewoon een win-winsituatie door een duurzamer mobiliteitsbeleid te gaan voeren.

Deze content is tot stand gekomen in samenwerking met Floryn.