Denemarken en Groenland reageren op plan Trump: “Hij is gek”

Denemarken heeft onthutst gereageerd op het voorstel van Donald Trump om Groenland te kopen. Deense politici maken de Amerikaanse president compleet belachelijk vanwege het plan.

"We staan open voor handel, maar we zijn niet te koop," zei minister van buitenlandse zaken Ane Lone Bagger tegen Reuters. Trump brengt in september een bezoek aan Kopenhagen en het poolgebied staat op de agenda, maar niet om te verkopen.

"Als hij hier serieus over nadenkt dan is dit het definitieve bewijs dat hij gek is geworden," aldus woordvoerder Soren Espersen van de populistische Deense Volkspartij tegen zender DR. "Het idee dat Denemarken 50.000 burgers aan de Verenigde Staten verkoopt is volslagen krankzinnig."

Groenland, dat in feite zichzelf bestuurt, is financieel afhankelijk van de Denen. "Ik weet zeker dat een meerderheid van Groenland op de lange termijn liever een relatie heeft met Denemarken dan met de VS," aldus parlementslid van de tweede partij van Groenland Aaja Chemnitz Larsen. "Mijn eerste gedachte is 'nee, dank je wel'," laat ze weten. "Dit moet een 1 aprilgrap zijn. Helemaal in het verkeerde seizoen," twitterde oud-premier Lars Lokke Rasmussen.

Ook de Groenlanders zelf laten van zich horen. "Oh alsjeblieft niet," schrijft iemand. Een ander reageert: "We zijn niet iets dat je zomaar kunt kopen. Blijf uit de buurt van ons land."

Voormalig minister van buitenlandse zaken Martin Lidegaard noemt het 'een grotesk voorstel dat ver van de realiteit staat'. "We hebben het hier over echte mensen. Je kunt Groenland niet verkopen alsof je een oude koloniale macht bent," zegt hij tegen Reuters.

Bron(nen):   The Independent