Mocht Trump deze gedetailleerde foto wel delen?

Na de mislukte raketlancering in Iran dinsdag gooide president Trump olie op het vuur door een bericht op Twitter te plaatsen met daarbij een uiterst gedetailleerde foto van het ongeluk. De foto zou niet bedoeld zijn voor het grote publiek.

 “De Verenigde Staten waren niet betrokken bij het catastrofale ongeluk tijdens de laatste voorbereidingen voor de lancering”, schreef de Amerikaanse president na het ongeluk in het Iraanse ruimtevaartcentrum bij Semnan. “Beste wensen voor Iran en veel geluk in het onderzoek naar wat er misging.”

Volgens CNN gaat het mogelijk om een vertrouwelijke foto van de mislukte lancering. Het lijkt er door de reflectie op dat de president zelf een kiekje maakte van de afbeelding. Dat zou er op kunnen duiden dat hij niet direct toestemming had om de originele foto te plaatsen.

Experts zijn het daarmee eens. Volgens voormalig CIA-agent John Sipher komt de afbeelding overeen met een “standaard vertrouwelijk product”. “Als hij die foto gewoon nam en op Twitter zette, dan is dat geen goed nieuws”, klinkt het. 

Dave Burbach, professor aan het Amerikaanse Naval War College, verklaart dat de “kwaliteit van de afbeelding beter is dan wat de VS eerder wilde demonstreren aan het publiek”.

Volgens Trump zelf is er niets aan de hand. "Ik wenste Iran goeds toe. Ze hadden een groot probleem. Ik verspreidde een foto, daar had ik absoluut het recht toe”, zegt hij aan CNN.

Bron(nen):   CNN