Trump toont fake landkaart om foute tweet over orkaan te verdoezelen

Afgelopen weekend plaatste Donald Trump een bericht op Twitter waarin hij waarschuwde dat ook de staat Alabama zou worden getroffen door orkaan Dorian. Daarmee veroorzaakte hij potentieel veel paniek bij de bevolking.

De Amerikaanse president bleek het mis te hebben. Er was helemaal geen sprake van dat de orkaan Alabama zou bereiken. Om zijn bericht geloofwaardiger te maken toonde hij woensdag een kaart van de VS waar met stift een cirkel was getekend, die er op wees dat Dorian wel degelijk mogelijk tot Alabama zou reiken.

De kaart die afkomstig was van het National Hurricane Centre toonde de route en de intensiteit van de orkaan en is een officieel document waar wettelijk niets in mag worden gewijzigd. Bizar genoeg is dat wel gebeurd. Iemand heeft met een zwarte markeerstift een cirkel toegevoegd waardoor het lijkt of de orkaan veel verder komt dan enkel Florida. Klaarblijkelijk was het een poging om Trumps eerdere nergens op gebaseerde claim te rechtvaardigen.

Op social media werd het gestifte lijntje natuurlijk opgemerkt. Er wordt druk gespeculeerd of de president het zelf heeft gedaan of dat iemand graag een wit voetje wilde halen bij Trump en het er voor hem heeft ingetekend.

Trump ontkende elke betrokkenheid tegen The Washington Post. Op de vraag of er op de kaart was getekend zei hij: "Ik weet het niet, ik weet het niet." Wel bleef hij volhouden dat er '95 procent kans was' dat Alabama getroffen zou worden.

Dat, terwijl 20 minuten na de betreffende tweet de National Weather Service in Alabama al twitterde: "Alabama wordt NIET getroffen door #Dorian. We herhalen, geen impact van orkaan #Dorian in Alabama. De orkaan blijft te ver naar het oosten."

Bron(nen):   The Guardian