PvdA wil integriteitsrecherche

Na Co Verdaas, die knutselde met bonnetjes, ligt nu staatssecretaris Weekers onder vuur: hij was wel erg goed bevriend met zijn Roermondse partijgenoot Van Rey, die wordt verdacht van corruptie. En de rij is aanzienlijk langer van wethouders die pikten, burgemeesters die declareerden, en stadsdeelvoorzitters die zich verrijkten De PvdA wil dat er een aparte recherche komt om dit soort kwesties te onderzoeken. Als er bij de politie iets gebeurt wat niet in de haak lijkt, dan wordt de rijksrecherche erop gezet. „Maar als zoiets zich voordoet bij het openbaar bestuur, dan wordt het gewoon een wild-west: particuliere bedrijven, grote adviesbureaus of voormalige bestuurders komen onderzoek doen en leveren uiteenlopende kwaliteit en beoordelingen.” Dat zegt Pierre Heijnen van de PvdA in de Tweede Kamer. Hij gaat dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken pleiten voor een 'integriteitsrecherche'. Staatssecretaris Weekers van Financiën spreekt tegen dat er in de contacten die hij had met de Roermondse ex-wethouder Van Rey dingen zijn gebeurd die niet door de beugel kunnen. Volgens Weekers heeft zijn Limburgse partijgenoot een bijdrage geleverd aan de regionale campagne van de VVD. Maar dat was geen rechtstreekse vriendendienst en er stonden geen gunsten tegenover, zegt Weekers. De van corruptie verdachte Van Rey plaatste tijdens de verkiezingscampagne in september een foto van Weekers op een reclamezuil langs de A73 bij Roermond met de tekst 'Stem Limburgs'. Eerst zei Weekers (tegen NRC) dat hij niet wist wie die zuil had betaald. Dat bleek hij later wel degelijk te weten en het was - al weer - Van Reij.
 

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. dachtikalx

  Prima plan. Machtsmisbruik en corruptie moet, zeker bij de (semi)-overheid waar gespeeld wordt met geld van de burgers, altijd naar boven kunnen worden gehaald.

 2. dachtikalx

  Prima plan. Als er bij de semi(overheid) gerommeld wordt met geld van de burgers of als er misbruik wordt gemaakt van macht moet dit altijd naar buiten kunnen worden gebracht.

 3. disqus_cDEBEY6Kl8

  Goed idee, ga eerst eens de Amsterdamse politiek uit mesten.

 4. André Somers

  Weekers kende Van Reij overigens ook prima: hij heeft voor Van Reij gewerkt. Er staat een mooi plaatje in het NRC van een paar dagen terug met een overzicht van het netwerk van Van Reij. Best verhelderend…

 5. Conformer

  Hahaha, en wie controleert die recherche?

Reacties niet toegestaan