Volgens een Duitse psychiater staat de hele Griekse samenleving op instorten

Georg Pieper houdt zich bezig met trauma's. Bij iedere catastrofe die in Duitsland heeft plaatsgevonden, was deze traumatoloog ter plekke. Na de aanslagen in Oslo en Utøya was Pieper naar Noorwegen gereisd om zijn collega's daar bij te staan. Hij weet wat het is het gade te slaan en de omvang van een catastrofe te overzien. In oktober bracht Pieper een paar dagen door in Athene, waar hij psychologen, psychiaters en artsen bijschoolde in traumatherapie. Hij had zich wel op het een en ander voorbereid, maar de werkelijkheid heeft zijn somberste verwachtingen overtroffen, schrijft Presseurope naar aanleiding van een stuk in de Frankfurter Allgemeine. Griekenland zag er in oktober 2012 volgens hem als volgt uit: hoogzwangere vrouwen haasten zich bedelend van ziekenhuis naar ziekenhuis, maar omdat ze geen ziektekostenverzekering of genoeg geld hebben, wil niemand ze helpen hun kinderen ter wereld te brengen. Mensen, die tot voor kort tot de middenklasse behoorden, rapen in een voorstad van Athene fruit- en groenteresten van de straat. Een oude man vertelt dat hij zich de medicijnen tegen zijn hartklachten niet meer kan veroorloven. Zijn pensioen is gehalveerd. Hij heeft ruim veertig jaar gewerkt en dacht dat hij alles goed had gedaan, maar nu begrijpt hij de wereld niet meer. Wie naar het ziekenhuis gaat, moet zijn eigen beddengoed en eten meenemen. Omdat de schoonmakers zijn ontslagen, maken de artsen, zusters en verplegers, die al maanden geen salaris meer hebben ontvangen, zelf maar schoon. Er zijn geen wegwerphandschoenen en catheters meer. De Europese Unie waarschuwt voor het gevaar van een epidemie van infectieziekten. Hele woonblokken zijn intussen om financiële redenen van brandstof afgesneden. Lees het huiveringwekkende verhaal hier verder.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung  Presseurope    

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Zucht

  Wat is een pyschiater

 2. marianne martens

  we hebben hiervoor geen hulpverlener nodig, als je alles ziet en het een beetje volgt, zijn vooral de middenklasse en de daaronder klasse-laag, vreselijk de klos, geen eten, geen noodzakelijke medicijnen,werkeloosheid, verderf in de geest, angst, depressies, sterven door geen zorg. Amerikaanse Hedge -Fondsen, die de miljarden giften van de Europese landen/ bewoners hebben opgevreten, net zoals Goldman Sachs, de Bank die wijselijk nu zijn bek houdt, maar wel diverse inhalige Nederlanders adviseert, zoveel mogelijk geld Nederland uit te sluizen naar de Kaayman-eilanden e.a zwart geld plekjes. Hoe stom moet een bevolking worden en zijn, om niet een beetje samen te zijn en te delen met de lijdende mens.

 3. 21-12-12 StarTime

  De hedgefondsen zetten de hele wereld op tilt. Je ziet de rechten vervliegen. Rap worden ze terug gedraaid. In een noodtempo wordt de welvaart weggezogen.
  De vooruitzichten worden steeds bijgesteld in negatieve zin.
  De krisis zou over zijn. Helaas, deze snijdt de komende jaren als een scheermesje in een zachte boter.
  Het drama zal ook hier niet meer te overzien zijn.
  Ook de leuke grapjes van Rutte & co zullen in het niets verdwijnen.
  Lachend probeert die zijn imago te behouden en de ene leugen na de andere wordt ontmaskerd.
  Die grimas en pro Europese houding komt hem nog duur te staan.
  Hij stopt zijn kop graag in het zand.

  Politici spelen een gevaarlijk spelletje.
  Die 1000 euro komt die straks halen bij de stemmers.
  Met zijn Dresiaanse verschijning rooft die alles weer bij de echt hardst werkende mensen weg die straks natuurlijk wel zonder werk komen te zitten.
  Hij houdt gewoon zijn hand op om belastingen centen op te vangen.
  Gewoon een ordinaire profiteur is. Net als de rest in de regering en de 2de kamer.
  Ze doen er werkelijk helemaal niks voor.

  • marianne martens

   mooi epistel van U.
   hoop maar dat op een gegeven moment veel mensen eens, naast dat je je behoort te houden aan de wet, wat georganiseerde “surrealistische” acties gaan ondernemen b.v. tijdelijk geen belasting betalen en dwingend verzoeken het geld eerlijk te verdelen, of b.v. een maand geen bank- handelingen doen en je geld in een ” oude” of “nieuwe” sok verstoppen, een jaar geen vliegreis boeken? een maand geen auto rijden. Dit zijn wel wat magere voorstellen, het gaat er om de “invretende/maligne groep” in te dammen ( zoals bevertjes doen ) om de grote groep betalenden en de schuldaflossers voor Anderen, het recht te geven zelf te bepalen waar de poen aan wordt uitgeven. Zou zo maar eens kunnen zeggen veel meer leningen huizen /jonge mensen,jonge bedrijven geld verstrekken,ouderen humane zorg verlenen, ww verlengen, laagste uitkeringen verhogen, Voor iedereen weer de basis bestaansvoorwaarden,voedsel, woning, gezondheidszorg, onderwijs en cultuur.

   (in antwoord op 21-12-12 StarTime)
 4. grasspriet

  Volgens mij staat de samenleving in de hele EU op springen.
  Met dank aan Brussel. Onze lijders die niet alleen net doen alsof ze gek.

 5. Wimbro

  Als Griekenland uit de euro zou zijn, had het land de drachme kunnen devalueren om zodoende de klap wat op te vangen. Nu zit het vast geketend aan de euro met alle geolgen van dien. Het sleurt samen met Spanje en Italie heel Europa mee de afgrond in. De bevolking vraagt niet om de oplossingen die men kiest, de burgers zijn het na 5 tot 10 jaar meer dan zat dat er zo met hen gesult wordt.
  De politici willen dat niet zien, hun salaris is gegarandeerd, zij hebben nog een flink centje achter de hand. De Sf films waarin de rijken in een afgeschermd deel van de wereld wonen (subtropisch uiteraard) ne het arme deel koude gebieden of droge gebeiden, komen steeds dichter bij. Het verhaal over Griekenland gaat straks ook gelden voor Spanje en Italie en daarna kruipt het omhoog naar het noorden. Intussen zitten degenen die ons dit hebben bezorgd lekker in hun enclave.

 6. Meneer Dick

  Na 2 jaar is wel gebleken, dat alle zwartgalligen ongelijk hebben gekregen.
  Erkennen zij nu hun ongelijk, bieden zij nu hun excuses aan?
  Neeee, zo eigenwijs zijn zij wel.

Reacties niet toegestaan