Kerst is lijdensverhaal voor VVD: Weer zetel verlies in peiling

Geen vrolijke kerst voor de VVD van Mark Rutte. Integendeel: Een lijdensweg. De neergang gaat maar door. De VVD heeft nog maar 21 zetels over (min 22!). De laagste stand sinds maart 2010. Deze week gaat er weer een  zetel af. Tegelijk stijgt de PvdA (ook regeringspartij) met  drie zetels, aldus de peiling van Maurice de Hond. De coalitie van VVD/PvdA staat nu op een verlies van maar liefst 32 zetels. Welke politici zijn populair? Maurice de Hond analyseert: Van de fractievoorzitters scoort Samsom het hoogst.  Het lijkt erop dat de keuze om in de Kamer te blijven voor hem goed uitpakt. Bij de scores van de ministers zien we dat de top-10 dicht bij elkaar staan (met maar 0.4 punten ertussen). Mark Rutte staat echter op een -voor hem ongekende- laatste plaats met 4.5. Bij de VVD-kiezers scoort hij met 5.5  heel laag, Normaliter haalde hij scores tussen 7.5 en 8.5 bij die groep. De ministers Dijsselbloem, Plasterk, Asscher en Timmermans scoren bij de VVD-kiezers nu vrijwel dezelfde score als Rutte. Maurice de Hond loopt al tientallen jaren mee maar heeft dit nog nooit meegemaakt: In heel korte tijd de totale afbraak van de premier en zijn partij. De Hond: 'Nog nooit eerder heb ik zo een lage score gezien voor een premier relatief kort na het aantreden van het kabinet. Zelfs toen Balkenende in mei 2010, na 8 jaar premierschap, ook maar een 4,5 scoorde onder alle Nederlanders, haalde hij bij de CDA-kiezers nog ruim een 7.' Een jaar-overzicht laat zien hoe heftig de schommelingen waren van SP (rood), PvdA (rood gestippeld), VVD (blauw) en PVV (grijs):          

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. OldTimeReligion

  Maakt allemaal niks meer uit. Ik zou mezelf ook de hele dag de tering lachen als ik de bevolking zo genaaid heb. De wereld vergaat ook … in gradaties. De afbraakpolitiek is in goede handen bij het paar. We hebben de grootste leugenaar allertijden. Al dan niet afgekeken van Amerika. Yes, we can (change). De overdracht van de welvaart/rijkdom aan de elite is in volle gang. Putin neemt in hoogtijd de Nederlandse top industrie over. Gazprom is nu onze hoofdleverancier. Niks Nederlandse staat. Onze regering is goede maatjes met Putin. Die jachtbommenwerpers onderscheppen we nooit. Wat ze daar doen dat komen we misschien ooit nog te eens te weten.
  Als het te laat is.

  De meeste Grieken zijn het eens met hun regering en de nog te nemen maatregelen.
  Tsja, geen vuiltje aan de lucht hoor voor hun.
  Het afpikken van geld van de armen is gewoon legaal geworden.
  Hoezo verdeling ? De elite zeker alles en de armen niks ?

  Dresiaanse toestanden krijgen we inderdaad.
  Die ouderen zijn alleen maar tot last.
  Waarom zou je iemand z’n pensioen niet gunnen ?
  Is toch helemaal niet nodig. Kost veel te veel die laatste dagen
  Gewoon weg laten kwijnen achter de geraniums.
  Politici worden meestal in goede gezondheid oud, omdat ze zichzelf alles legaal toeëigenen.
  Bonussen, verzekeringen, pensioenen, wachtgelden.
  Voor hun is het op aarde een hemel en een paradijs.
  Allemaal legaal hoor. Staat in de wet. Ze werken er harder voor.
  Misdaad is geen vies woord meer. Dus noem politici geen ordinaire dieven.
  Zeg niet dat ze liegen, want het is legaal.
  Brussel pikt een graantje mee en straks zitten alleen de toppolitici er nog warmpjes bij.

  • Conformer

   Je kunt goed de problemen beschrijven, maar een oplossing geven zou ook handig zijn. Zal ik het voor je afmaken? Revolutie en kapitalisme afschaffen.

   De antwoorden zijn er. Als je even zoekt. Het revolutionaire denken is op de achtergrond geraakt, maar je kunt nog een hoop leren van oude revolutionaire denkers als Marx, Engels, Lenin, Trotsky, Gramsci, Luxemburg, Draper, Bordiga en Lafargue. Oh, en Harman ook trouwens.

   Dan zal je beter snappen waarom je steeds genaaid wordt door politici en wat je eraan kunt doen.

   (in antwoord op OldTimeReligion)
 2. ray

  VVD = D66 Lite

 3. Magieke Jansen

  50plus net zo groot als d66… als ik geen hobbies had had ik me nu vreselijk druk gemaakt, tsunamies advocaat en tompoezen in het staatbeeld….. en altijd opstaan in het openbaarvervoer, hoor ik daar mijn vingerhoedjes verzameling….. dagdag

 4. tondeliefde

  Iedereen vergeet nu dat Rutte al meerdere keren is afgeschreven.

 5. disqus_cDEBEY6Kl8

  De lachende leugenaar wordt teruggepakt door bedrogen kiezers.

Reacties niet toegestaan