Minister Wiebes draagt geen gordel in de auto: woedende reacties

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) gaf gisteren in een interview toe vaak geen gordel om te doen achter in de auto. Het leidt tot woedende reacties van de politie en verkeersdiensten.

Wiebes deed zijn uitspraken tegen presentator Jaïr Ferweda die met hem mee reed. Het filmpje werd uitgezonden bij Jinek gisteravond. "Hoe denkt u dat een burger morgen gaat reageren wanneer ik hem/haar een proces verbaal à 149 euro geef voor het niet dragen van de autogordel’’, reageert Rotterdamse wijkagent Ben van Gorcum. "Schaamteloos,’’ vindt hij.

Veilig Verkeer Nederland en de ANWB laten nog eens weten dat het dragen van een gordel achterin verplicht is. "Dat geldt voor iedereen!’’ stelt VVN-woordvoerder Rob Stomphorst. "Ook als bekende bewindspersoon heb je een voorbeeldrol in de maatschappij en die moet je consequent inzetten!’’

Ferweda zegt in het filmpje tegen de minister dat hij een gordel om moet doen. "Ik ben daar een beetje stout in," geeft Wiebes toe. "Ho ho ho, laat Cora van Nieuwenhuizen (minister van Infrastructuur en Waterstaat) het niet horen’’, reageert Ferwerda. Wiebes: "Nee zeker niet, we houden het voor haar geheim."

Bron(nen):   AD