Thuiszorgmedewerkers vervangen door bijstandtrekkers

Bejaarden en anderen die thuiszorg nodig hebben lopen de kans dat ze hun huidige hulp zien verdwijnen, om plaats te maken voor een bijstandsgerechtigde, omdat anders zijn/haar uitkering wordt gekort. Medewerkers van de thuiszorg in Rotterdam die komend jaar hun baan verliezen, worden deels namelijk vervangen door bijstandsgerechtigden. Bijstandsgerechtigden die weinig kans hebben op een plek op de arbeidsmarkt worden door de gemeente Rotterdam verplicht vrijwilligerswerk te doen, meldt de Volkskrant. Zo kunnen de bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld boodschappen doen en strijkwerk. Het streven van de gemeente is dat tien procent van het werk moet worden gedaan door langdurig werklozen. De verantwoordelijke Rotterdamse wethouder Marco Florijn (PvdA) benadrukt tegen de Volkskrant dat het absoluut niet de bedoeling is dat de regeling ten koste gaat van reguliere banen. Maar omdat er door de bezuinigingen minder geld beschikbaar is, moet de thuiszorg anders worden georganiseerd. Florijn voorspelt dat de echte klap in deze sector nog komt als door het regeringsbeleid na 2014 het budget met zo'n 75 procent zal dalen. Daar wordt echter wel voor gevreesd. Zo spreekt FNV-bestuurder Wim van der Hoorn in de Volkskrant van ‘je reinste verdringing’.

Bron(nen):   De Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Dit is wel heel erg. Je zult maar al jaren in de thuiszorg werken en ineens ontslagen worden omdat een langdurig werkloze op jouw plek wordt gezet. Je wordt dan op jouw beurt werkloos. Kennelijk is verzorging geen vak, dat kan iedereen. Ook mensen die met frisse tegenzin in jouw huis, of voor de verzorging van jouw vader of moeder, worden ingezet.

  Het is een belachelijk plan. Het is hel goed dat zij die al lang in de bijstand zitten aan het werk worden gezet. Maar dan wel op plaatsen waar echt behoefte is aan ongeschoolde werknemers. In de kassen, bijvoorbeeld, waar ze niemands arbeidsplek inpikken. Maar het groots aangekondigde initiatief van de gemeente Rotterdam om een groot aantal bijstandstrekkers in de tuinbouw aan het werk te krijgen, is faliekant mislukt. Van de honderden per bus aangevoerde werklozen, zijn er -meen ik- minder dan tien aan een baan gekomen. Wordt dit de volgende mislukking in de reeks? Ik hoop van wel.

  • kletsmajoor

   Dit is inderdaad een slecht plan. Als werklozen met behoud van uitkering aan het werk worden gezet drukken ze bijna altijd mensen uit een reguliere baan ook de werkloosheid in. Naarmate de werkloosheid oploopt ontstaat het gevaar dat een land in een soort sovjet-systeem vastloopt waarbij bijna iedereen in dienst is van de staat en ongemotiveerd voor een laag loon z’n tijd probeert door te komen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. marianne martens

  de vraag rijst of er wel een bewijs van “goed” gedrag wordt vereist bij het doen van werk bij hulp -afhankelijken, voor het merendeel ouderen en zo wie zo een zeer kwetsbare groep. Zijn er ook sollicitatie- gesprekken, is er een test voor i.q. en over de balans/emoties, is hij/ zij geestelijk en lichamelijk redelijk gezond,spreken ze redelijk nederlands, krijgen ze opleidingen? Worden ze begeleid. Het is een heus vak, hoor!!!!! en krijgen de begeleiders begeleiding en krijgen de de directieleden inzicht in het moeilijke vak.
  Ach, en laten we elkaar ” recht” in de blauwe, groene, bruine, grijze, rode ogen kijken, bijna 15 jaar wordt de zieke, gehandicapte en vooral de oudere overal slecht verzorgd. Zeker nu de Gemeenten de zorg van het Rijk etc hebben overgenomen. Mensen die er nauwelijks verstand van hebben, Gemeenteraadsleden, die aan andere zaken denken, maar niet aan een patient (= ding= 123=-123=0 ) etc. Hun woordkeus is in ieder geval op dorpsniveau reuze beperkt.

  In een samenleving, waar toch bij verschillende groepen en individuen een zekere onthechting is, is er met deze beleidslijn alweer een a- morele onder-onder-grens bereikt.
  Mevrouw Ooms heeft gelijk, het is een belachelijk plan, zeker waar in Lisse e.o. nauwelijks iemand op tijd kwam of zich niet afmeldde. Hiermee wordt er niemand gekwetst, want ook een mens met een minimaal uitkeringsbedrag behoeft aandacht en evt ,zorg, en degenen die er misbruik van maken behoren te worden ontslagen.

Reacties niet toegestaan