Eindelijk doorbraak in Washington: Economische ramp afgewend? (video)

Er lijkt een doorbraak in de slepende onderhandelingen over de begroting van de Amerikaanse overheid. Het zou een economische ramp (de 'fiscal cliff') afwenden. Zonder een overeenkomst stijgen de belastingen in de VS drastisch  en dalen de uitgaven van de overheid sterk. Economen zeggen dat dit Amerika (en daarmee de rest van de wereld?) weer in een forse recessie kan duwen. Republikeinen en Democraten onderhandelen al weken. De tijd dringt. De deadline nadert. Als vannacht om 12 uur in Washington (waar het zes uur vroeger is dan in Nederland)  geen oplossing is gevonden, wordt die angstaanjagende 'fiscal cliff' werkelijkheid. In de afgelopen uren komen berichten dat een overeenkomst op komst is. President Obama meldt dat er 'vooruitgang' is geboekt.  'Het ziet er naar uit dat een overeenkomst in zicht is', aldus Obama. 'We zijn er nog niet, maar hebben goede hoop dat we eruit komen'. Een woordvoerder van de Republikeinen zegt ook dat een oplossing 'dichtbij' is. De gevolgen van mislukte onderhandelingen zouden  enorm zijn: Het kost miljoenen werklozen vanaf 1 januari hun uitkering. Vele duizenden ambtenaren in Washington zouden snel hun baan verliezen. En door k0lossale bezuinigingen bijvoorbeeld op Defensie lopen veel bedrijven grote opdrachten van de overheid mis. De onderhandelingen zijn  politiek zo gevoelig omdat Republikeinen tot nu elke verhoging van belastingen (ook voor miljonairs) afwijzen. De Democraten van president Obama op hun beurt vinden het onaanvaardbaar als mensen met lage inkomens te zwaar door de crisis worden benadeeld.

Bron(nen):   CBS  CNN  WashPost  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter Smokers

  Kansloos, die krukken. En daar moet je nou op vertrouwen. Oh ja ? Waarom zou ik politici niet door en door wantrouwen ? Ze zijn zo gehaaid. Zij hebben deze krisis zelf veroorzaakt. Allemaal machtspelletjes. Het is niet alleen Obama. Ze zetten mekaar schaak om er zelf beter van te worden.

  Ik word zo door en door misselijk van die politieke spelletjes.
  Sta op tegen de politiek !

 2. malky

  dus… de afgrond in, nu op naar de poppenkast voor het schuldenplafond.

 3. gast

  Waarom berichten alle journalisten hetzelfde zonder onderzoek of kennis van zaken?De wereld MOET veranderen,het kan zo niet doorgaan.Om de volgende berg op te kunnen moet je eerst door het dal!

Reacties niet toegestaan