Premier Cameron heeft amper macht. Die zit bij de ambtenaren

"Vaak wordt ik 's morgens wakker en dan hoor ik op de radio of zie ik in de krant wat de regering nu weer heeft besloten om te gaan doen. En dan denk ik, wacht eens even, het is niet alleen zo dat ik niet wist dat ging gebeuren, maar we zijn het er helemaal niet mee eens." Een naaste medewerker van David Cameron beschrijft in de Sunday Times de machteloosheid van de regering. Volgens hem weet Cameron vaak niets van belangrijke politieke beslissingen die zouden zijn genomen. Heel veel besluiten worden genomen door de ambtenaren. "De bureaucratie is de meester van de politici. Dat bedoel ik niet op een agressieve manier, het is gewoon een feit." Volgens de adviseur gaat 40% van de dagelijkse tijd van de regering op aan het uitvoeren van de EU regelingen, 30% aan uitvoeren van echt beleid en de rest aan dingen die de ambtenaren hebben verzonnen. "Met andere woorden slechts voor 30% zijn we bezig de belofte in te lossen die we aan de kiezer hebben gedaan"

Bron(nen):   Sunday Times      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Dit geldt vast ook voor Nederland.
  Het staat haaks op mijn idee van democratie, maar eigenlijk vind ik het wel een geruststellend idee dat het land in feite bestuurd wordt door mensen die er verstand van hebben, de door de wol geverfde hogere ambtenaren. En maar in geringe mate door de politieke avonturiers die -nauwelijks gehinderd door gezond verstand- om de zoveel jaar in het kabinet plaatsnemen.

  • Dutchy

   Den Uyl heeft al eens gezegd dat de politiek een beleidsruimte heeft van 5%, wel goed voor de stabiliteit van een land, slecht in een tijd van snelle veranderingen en waarin bestaande belangen doorbroken moeten worden.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Heldoppantoffels

   Ten dele met je eens, ja veilig als je bijvoorbeeld denkt aan opportunisten die de samenleving in een belachelijke richting willen sturen.
   Helaas komt er daardoor echter ook weinig terecht van verandering waar de mensheid zo ontzettend aan toe is en dat vind ik onacceptabel.

   Wat mij betreft is het systeem in deze opzet onvoldoende democratisch en het is nu juist nodig dat wij gezamenlijk gaan nadenken over een lange termijn visie voor een aantal van de grote onderwerpen. Waar willen wij als mensheid staan over 50 of 100 jaar?
   Dat klinkt vaag, maar het is juist een lange termijnvisie die wij missen. Hoe lang accepteren wij de huidige opzet van de olie en auto-industrie nog? Er is te weinig incentive om werkelijk innovatief te zijn. Deze industrie heeft uitsluitend als doel om eigen belangen te dienen, we hebben het nodig dat mensheid en industrie bereid is om over de eigen schaduw heen te kijken. Wees bereid om jezelf overbodig te maken…

   Idem voor de bankensector, idem voor de farmaceutische industrie met alle ernstige gevolgen van dien voor de mensheid.

   Last but not least, we moeten op een of andere wijze een stap in onze ontwikkeling zien te maken en anders gaan de komende decennia zwaar worden. Daarvoor is het wel nodig dat wij ons uitspreken, discussie aangaan, gehoord worden en dat laatste anders maar afdwingen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. jantje uitnederland

  De engelse comedy’s ‘Yes minister’ en ‘Yes prime-minister’ zijn natuurlijk op waarheden gebaseerd en verder erg grappig.

Reacties niet toegestaan