Oekraïnecrisis uitgesteld, omdat Trump druk was met Groenland kopen

Donald Trump wilde Groenland kopen. Het onderzoek daarnaar 'slokte zoveel energie op', dat er geen capaciteit was bij de Amerikaanse overheid om de militaire hulp aan Oekraïne te herstellen. Dat getuigt de Amerikaanse Oekraïne-ambassadeur Bill Taylor tegen het Congres.

Nadat het Witte Huis de militaire hulp aan Oekraïne stopzette, deden topambtenaren van Donald Trump er alles aan om dat te herstellen, maar het lukte niet om een overleg te plannen met de president, deels omdat zijn staf te druk was met de eventuele aanschaf van Groenland.

Ambassadeur Bill Taylor getuigde deze week in het congres dat het 'de unanieme mening was van alle topambtenaren op de ministeries van Buitenlandse zaken en Defensie en bij de CIA' dat de hulp moest worden hersteld. Ze werkten allemaal samen om een urgente bespreking te organiseren met Trump om hem daarvan te overtuigen.

Er kon echter pas in september een vergadering worden belegd. "Ik denk dat dit speelde tijdens het Groenlandvraagstuk, toen Trump Groenland wilde kopen. Dat slokte veel tijd en energie op van de NSC (National Security Council)," aldus Taylor.

Zijn opmerkingen suggereren dat Trumps bizarre idee om Groenland te kopen voor veel tijdverspilling zorgde bij de NSC. Het ging ten koste van andere belangrijkere zaken van nationale veiligheid.

Taylor heeft getuigd dat het hem uiteindelijk duidelijk werd dat Trump via Rudy Giuliani de militaire hulp tegenhield als een machtsmiddel om de Oekraïense overheid te dwingen tot een onderzoek naar de Bidens, de politieke rivalen van de president.

Voorzitter van de commissie, die Taylor ondervroeg, Adam Schiff, stelt dat de onthulling over de rol van Trumps tijdelijke obsessie met Groenland 'verontrustend was vanwege een heel andere reden'. Taylor is het met hem eens dat het 'een heel ander verhaal was'.