‘Maximumsnelheid overal naar 100 kilometer per uur’

Het kabinet heeft een akkoord gesloten over het maatregelenpakket om de stikstofuitstoot naar beneden te brengen. Waarschijnlijk gaat de maximumsnelheid overal in het land omlaag naar 100 kilometer per uur. Dat melden Haagse bronnen aan het AD.

De omstreden maatregel geldt alleen overdag. Tussen 19 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends mag op de meeste plekken nog wel 130 kilometer per uur worden gereden. Volgens het RIVM zou deze optie genoeg ruimte bieden om de woning- en wegenbouw doorgang te laten vinden en om de stikstofneerslag in de natuur te verminderen.

Eerder thuis
Wie nu denkt dat een autorit veel langer gaat duren, kan gerust zijn. Door een lagere maximumsnelheid verbetert de doorstroming. Het aantal files zal minder worden. Je zou dus zomaar eens eerder in plaats van later thuis kunnen zijn door de nieuwe maximumsnelheid. Op rustigere trajecten ben je iets langer bezig, maar het scheelt hooguit enkele minuten, schatten verkeersdeskundigen. Verder zal het aantal verkeersongelukken verminderen en wordt in het algemeen de luchtkwaliteit beter. Alleen maar voordelen dus.