Obama waarschuwt Democraten: Word niet te links

Opmerkelijke woorden van Barack Obama: De oud-president van de VS waarschuwt zijn partij voor een te linkse koers. Die zou het grote Amerikaanse midden afschrikken. Indirect kan zijn uitspraak worden opgevat als een steunbetuiging aan zijn voormalige vicepresident Joe Biden.

Tijdens een bijeenkomst voor geldschieters zei hij dat 'de gemiddelde Amerikaan niet worden gedreven door dezelfde denkbeelden die je ziet op bepaalde linkse tijdlijnen op Twitter of in de activistische vleugel van onze partij'.

Het is een duidelijk signaal: Kandidaten als Elisabeth Warren en Bernie Sanders varen een te linkse koers. Ze pleiten voor grootscheepse veranderingen in de zorg, meer klimaatmaatregelen en het niet langer straffen van illegale immigratie. Sanders spreekt zelfs van een revolutie.

Obama heeft daar weinig mee. "De gemiddelde Amerikaan denkt niet dat we het systeem moeten slopen en herbouwen. Ze willen gewoon geen gekke dingen zien," aldus de geliefde oud-president.

Het is de eerste keer sinds zijn vertrek uit het Witte Huis dat Obama zich zo duidelijk uitspreekt over de politieke koers van zijn partij. Tegelijkertijd lijkt hij zo zijn voorkeur uit te willen spreken voor de gematigde Biden.