Eindelijk: de VVD keldert in de peilingen

Wat bij het afschaffen van de dividendbelasting niet lukte, maar door het verlagen van de maximumsnelheid wel: de VVD keldert in de peilingen. Zelfs teflon gaat niet eeuwig mee.

Zeven zetels leveren de liberalen in bij de laatste peilingen van EenVandaag en Ipsos. Van 32 zetels vorige maand zakken ze nu naar 25 zetels. Om de een of andere reden vindt de achterban van de VVD het verlagen van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur een halszaak, erger dan corruptie, miljarden kostende JSF's of bezuinigingen in de zorg.

Maar deze 'rotmaatregel' is niet het enige waar VVD-stemmers over vallen, zo blijkt uit de peilingen. Wat meer mensen hebben opgemerkt: de liberalen varen een opmerkelijk linkse koers, vooral als het gaat om klimaatbeleid. Maar ja, ook de VVD moet zich nu eenmaal houden aan wetten en Europese regels. De partij van Teflon Mark kon het met allerlei trucjes lang uitstellen, maar uiteindelijk moet die stikstofuitstoot toch echt omlaag.

Dat Klaas Dijkhoff vandaag zonder gêne toegaf jaarlijks een modaal salaris aan wachtgeld op te strijken, zal de peilingen ook geen goed doen.