Ministers verdienen 193.000 euro

Minister Plasterk gaat toch een lijstje aan de Tweede Kamer sturen met de salarissen van de ministers. Eerst weigerde hij dat omdat er informatie over hun beveiliging in zou kunnen zitten. Die wordt er nu uitgehaald. Maar iedereen kan straks wel zien wat ministers verdienen. Ze krijgen, inclusief allerlei onkostenvergoedingen, een bedrag van om en nabij de 193.000 euro. Uit het lijstje blijkt dat er een „bandbreedte” bestaat tussen wat ministers individueel ontvangen. Volgens Plasterk bedraagt die een paar duizend euro's.  

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Dat is niet veel geld voor mensen met zoveel verantwoordelijkheid en met zoveel inzet (120 uur per week op z’n minst).

  • janneke123

   120 uur per week? Nee hoor dat komt neer op 17 uur per dag, 7 dagen in de week.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Klopt. Ministers werken vrijwel dag en nacht, behalve de 4-6 uur dat ze slapen per nacht. Het is verder continu bellen, dossiers lezen, vergaderen, 2e kamer, ministerraad, departement leiden, voorbereiden, interviews, etc.

    (in antwoord op janneke123)
    • Oh_Oh_SarCastro

     Vergeet u de goedbetaalde bijbaantjes niet? 😉

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Ministers hebben geen bijbaantjes/functies, en mogen dat ook niet. u bent in de war met kamerleden, en vooral met commissarissen van de koningin.

      (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
   • Marcel Vincent

    En gezien de kwaliteit van de besluiten bestaan die uren vooral uit irrelevant geouwehour…

    (in antwoord op janneke123)
  • Jannie Ooms

   Punt voor Janneke123. En het is wél erg goed betaald voor de mensen die onze economie door extreme bezuiniging zo ongeveeer tot stilstand hebben gebracht.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Dat is je politieke mening.
    Ik vind dat ongeacht politieke achtergrond, dat iemand die zich zo inzet voor het land, gewoon gerespecteerd moet worden. Het maakt mij niet uit of het iemand van de SP is of van de VVD. Respect voor het werk verdienen ze. Zeker omdat het duidelijk is dat ze het niet voor het geld doen. In het bedrijfsleven zouden ze het driedubbele verdienen.

    Overigens draait de nederlandse economie prima, en staan we er relatief goed voor. De idee dat politieke bezuinigingen de economie tot stilstand brengen, en dat dat slecht is, zijn twee meningen. Er zijn ook andere meningen.

    Maar al zou iemand beleid uitdragen waar ik het 100% mee oneens ben, nog steeds zou ik respect hebben voor het feit dat iemand z’n ideaal in wil zetten en z’n prive leven er voor op wil geven.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Jannie Ooms

     U gelooft toch niet echt dat deze mensen in het bedrijfsleven het driedubbele zouden verdienen. Nee toch? Met de helft zouden ze dik tevreden zijn, denk ik.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Laat ik het anders zeggen, mensen die in het bedrijfsleven soortgelijke verantwoordelijkheden zouden hebben, zouden zeker meer verdienen. 3x heb ik nooit gezegd, maar wel meer.

      Als je goede ministers wilt, zul je ook een goed salaris moeten bieden. Pay peanuts and you get monkeys.

      Of onze ministers het in het bedrijfsleven goed zouden doen…. vast niet allemaal. Maar ook zeker niet allemaal niet. Ik denk dat mannen als Rutte, Opstelten, Asher en Timmermans het zeker goed zouden doen in het bedrijfsleven. In het verleden hebben Bos en Eurlings al bewezen dat ze hoge posities kunnen krijgen in het bedrijfsleven.

      Uiteraard vallen er ook ministers door de mand.
      Maar ik merk wel dat veel mensen politici ‘slechte ministers’ vinden vanwege hun politieke mening. Dat is onzin. Iemand kan een andere politieke mening hebben, maar een goed leidinggevende zijn die goed bezig is met z’n verantwoordelijkheden.
      Te snel wordt er gedacht “Hij denkt anders dan ik, dus is hij dom.”

      In ieder geval werken ministers zo’n 2 tot 3 keer harder en meer dan de gemiddelde burger. Als je alleen al de uren terug zou brengen naar 40uur, dan komen ze op 60.000 – 90.000 euro.

      Ik vind niet dat ministers teveel verdienen, eerder te weinig. Van mij mag het salaris x2 of x3. En dan snijdt het mes aan twee kanten. De kans is groot dat we dan ook kwalitatief betere ministers krijgen.

      (in antwoord op Jannie Ooms)
     • John

      Quote RhodBerth: “In het bedrijfsleven zouden ze het driedubbele verdienen” – einde citaat.
      Quote RhodBerth: “zouden zeker meer verdienen. 3x heb ik nooit gezegd” – einde citaat.
      Hier lijkt wel een minister aan het woord.
      Draaien .. draaien ..

      (in antwoord op RhodBerth)
     • John

      Elke keer komt die kreet dat politici bij een switch minstens het driedubbele zouden verdienen – net als managers van bedrijven roepen dat ze in Amerika het tienvoudige zouden verdienen. Het doet niet terzake, ze werken als politicus in Nederland of als manager in Nederland en daar zijn heel goede beloningen voor vastgesteld. Men moet niet voordoen alsof het bijna een charitatieve geste is als men politicus/minister wil worden.
      Maar vergelijkingen zijn onzin: Als we met Poetin gaan vergelijken zou een minister president op zijn minst vijfentwintig miljoen moeten “verdienen”. Maar Nederland is geen Rusland (gelukkig niet).
      Overigens vind ik het Nederlandse ministerssalaris heel redelijk en ook niet te hoog, het mag best zijn wat het is.
      RhodBerth zal het wel een hongerloontje vinden maar ik calculeer in dat een ministerspost (mits goed gerund) als incentive een grote pré bij elke sollicitatie geeft. Niet de mislukkelingen natuurlijk, die zitten gewoon op wachtgeld.

      (in antwoord op Jannie Ooms)
  • Oh_Oh_SarCastro

   Het is veel te veel geld voor iemand die zoveel verantwoordelijkheid krijgt. Het is een eerlijke beloning voor iemand die zijn verantwoordelijkheden ook na komt. Daar zit het grote verschil

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Jorrit Schippers

  Is dat inclusief of exclusief pensioenpremie?

 3. John

  Kunnen we alsjeblieft nu eens ophouden over het feit dat al die mensen toonvoorbeelden van vaderlandsliefde zijn door zo keihard te werken voor dit hongerloon terwijl ze met een gemakkelijker leven minstens het driedubbele zouden binnenharken? Sprookjes die je maar vaak genoeg herhaalt worden daarmee nog geen waarheid. .

Reacties niet toegestaan