Onrust bij Kamerleden: bruto 170 euro minder

Ook de Tweede Kamerleden moeten (een klein beetje) inleveren. En dat voelt ook bij hen niet goed. Dat blijkt uit een brief aan alle Kamerleden die Henk Bakker, directeur personeel en organisatie van de Tweede Kamer, vorige week verstuurde, meldt het AD vandaag.

De meeste Kamerleden zagen in januari hun brutoloon van 7300 euro opeens met 170 euro dalen. Dat heeft volgens Bakker onder meer te maken met een verhoging van de pensioenpremie en een verhoging van de inhouding voor de zorgverzekeringswet.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus is er nog niet helemaal gerust op. ‘Ik vind het een onduidelijke brief. Ik wil hier meer over weten, want het is toch best een bedrag dat wij minder krijgen’, zegt ze tegen het AD.

PvdA’er Ed Groot ziet ook een voordeel. ‘Het is nu wel makkelijker voor mij om brieven te beantwoorden van mensen die er door de kabinetsplannen op achteruit zijn gegaan. Ik kan nu zeggen dat ik een van hen ben.’

De Kamerleden houden wel hun persoonlijke toelage voor reis- en verblijfkosten, maar voortaan wordt die netto uitbetaald volgens de werkkostenregeling.

Omdat deze toelage soms in de duizenden euro’s loopt, overschrijdt hij ruimschoots de grens van 1,5 procent waaronder de werkkosten onbelast zijn.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marja

  goh goh… een vvd -er op d’r achterstebenen… omdat ze 170 euro minder per maand heeft…
  zij moet een proberen per maand te leven waar wij van leven… haar salaris per maand is wat ik nog niet in een half jaar verdient!!

  • RhodBerth

   Maar u heeft dan weer meer vrije tijd en wordt minder uitgescholden op het internet.
   Maar u heeft gelijk, zeuren over 170 euro…. dom van Neppérus. Dan is de reactie van Groot toch een stuk beter en verstandiger.

   (in antwoord op Marja)
  • Erwin Kwakkel

   Tja, wat is nou 170 Euro in de maand? Een ieder die een hap minder gaat verdienen zal dat vervelend vinden, ongeacht wat men verdient. En zoveel verdienen Kamerleden nu ook weer niet vergeleken met de tijd die men er aan moet spenderen en de nadelen die men kan krijgen. (haatmails, uitgescholden worden op straat, met beveiliging moeten lopen etc. etc.)

   (in antwoord op Marja)
 2. Genuine_Defector

  Niet zeuren. Iedereen moet inleveren.

 3. Rob Staal

  De opmerking van Ed Groot is wel de arrogantie ten top. Die Helma begrijpt het gewoon niet maar Edje staat wel heel ver van de werkelijkheid af.

 4. Mvrc Almere

  Ik zou wel eens inzichtelijk willen hebben wat alle secondaire vergoedingen kosten en wie wat in rekening brengt, volgens mij is daar nog niet zo lang geleden een staatssecretaris over gevallen. waar kan ik alle gedeclareerde kosten zien van tweede kamer leden ?

 5. janneke123

  Wat komt er nu daadwerkelijk iedere maand bij op de bankrekening van een kamerlid?

 6. Paulraw

  ”Volgens PvdA-Kamerlid Ed Groot is het nu eenvoudiger om brieven van burgers die er door het kabinetsbeleid op achteruit gaan, te beantwoorden.

  ‘Ik kan nu zeggen dat ik een van hen ben,’ aldus Groot tegen het AD.”

  Ah,voelt zich nu ook ”slachtoffer”.Die lui zijn echt het contact met de werkelijkheid kwijt.

  ”VVD-kamerlid Helma Neppérus vindt de brief van Bakker onduidelijk. ‘Ik wil hier meer over weten, want het is toch best een bedrag dat wij minder krijgen,’ zegt ze in het AD.”

  Da’s dus netto zo’n 90 euro in de hoogste schijf schat ik zo in op 7300 bruto.
  AOW-er met klein pensioentje levert meer in ,maar mag niet zeuren ,want dat zijn volgens Samsom de nieuwe rijken…

 7. Prikker

  Die kamerleden dienen die 170 euro korting maar te beschouwen als huftersboete.

 8. uschi

  Ja ja 170 euro per maand dat is een heeeeeeel bedrag hoor vooral als maaaaar 7300 euro verdient. Nou ik had er 50 minder deze maand en moet met heeeel wat minder uitkomen!! het scheelt mij een week boodschappen doen!! Meneer zullen we een ruilen ‘n maand dan weet je hoe wij het moeten doen en vind je die 170 euro een peuleschil!!

Reacties niet toegestaan