Asscher: integratie hapert, alle buitenlanders moeten onze waarden ondertekenen

'De culturele integratie hapert, er is zelfs sprake van achteruitgang in de manier waarop wordt aangekeken tegen homoseksualiteit, tegen joden, tegen vrouwen. We moeten duidelijker maken wat dit land zo geweldig maakt: de vrijheid jezelf te zijn.' Alle nieuwkomers moeten voortaan een participatiecontract tekenen. Daarmee onderschrijven nieuwkomers de Nederlandse grondrechten en de rechtsstaat. Het gaat ook om migranten uit de Europese Unie, Turkije en de Antillen, die geen inburgeringsexamen hoeven te doen. Dit kondigt vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher vandaag aan in een interview met de VolkskrantDe bewindsman wil een 'hartelijk en liefdevol' maar ook 'streng en duidelijk' integratiebeleid. Daarbij hoort in zijn ogen dat immigranten zich beter bewust zijn van de normen en waarden die gelden in het land waar zij wonen en werken. 'We betalen anders een enorme prijs voor vrijblijvendheid', zegt Asscher. Hij wil iedere migrant die zich inschrijft in een gemeente duidelijk maken wat Nederland verwacht en biedt. 'Dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben, net als homo's. Dat het geloof niet uitmaakt, ook niet als je niet meer gelooft. Dat in ons land sprake is van individuele vrijheid.' De participatiecontracten zijn een aanvulling op de inburgeringsexamens.

Bron(nen):   De Volkskrant      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  ‘We betalen anders een enorme prijs voor vrijblijvendheid’

  Is dat niet precies wat er is gebeurt over de afgelopen 30 jaar? Fijn dat meneer Asscher dat nu inziet (en hopelijk zijn partij). Jammer dat er niets meer aan te doen is behalve hopen dat de (klein)kinderen van de probleemimmigranten ooit Nederland wel zullen omarmen.

 2. Pietje_Precies

  Ben al lang blij. Dit kan alleen maar door Links gezegd worden, want anders wordt er gelijk Fascist en Discriminatie geroepen.

 3. Dead Silence

  Veel mensen tekenen, zweren op het graf van hun moeder, noem maar op. Maar zich eraan houden??? En hoe zit het met oude nieuwkomers die hier in gewaden lopen en de politiek proberen manipuleren? Laat me niet lachen…de zoveelste onzinnige maatregel.

 4. Genuine_Defector

  Het lijkt een beetje op dat (in)tolerantie-spotje op de televisie. Je bereikt alleen de mensen die zich sowieso al gedroegen. Etters en criminelen hebben lak aan dergelijke spotjes.

  Je moet dan wel een participatiecontract onderteken. Maar is er ook toezicht en controle op naleving ervan? En staan er sancties op overtreding en niet-naleving van het contract? Wordt het paspoort dan ingetrokken en de immigrant uitgezet? Anders is dit weer eens een zinloze exercitie.

 5. malky

  De staat is er om te bepalen wat normen en waarden zijn, en vervolgens op te leggen.
  Echt een liberaal VVD standpunt.

 6. jantje uitnederland

  Aha een contract. En wat zijn de sancties voor als men er zich niet aan houdt? En in hoeverre zijn die sancties dan in strijd met NL recht, Eu recht, mensenrecht, oorlogsrecht Weet ik veel wat voor recht?

 7. zo maar iemand

  Wel gek dat na jaren van rechts integratiebeleid (Verdonk, kabinet met Wilders, Leers), het slechter met de integratie gaat dan ooit.

 8. Bert Hilhorst

  Hahaha, linkse mensen hebben dus 45 jaar nodig gehad om de problemen te onderkennen,
  Trap al die leugenachtige politici liever het land uit.

 9. Blaze

  “Dat het geloof niets uitmaakt”? Haha laat me niet lachen. Als je moslim bent wordt je al scheef aangekeken.

Reacties niet toegestaan