‘Asscher kletst uit zijn nek’

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) wil dat alle buitenlanders die zich hier vestigen een 'participatiecontract' tekenen. Maar Laurence Gormley, hoogleraar Europees Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt in het Nederlands Dagblad dat Asscher uit zijn nek kletst.' Asscher stelt in een interview met de Volkskrant dat alle nieuwkomers een participatiecontract moeten ondertekenen, waarin ze beloven de Nederlandse grondrechten en de rechtstaat, met alle bijbehorende rechten en plichten, te respecteren. Maar er bestaat volgens Gormley voor zo'n contract geen enkele juridische basis. 'In Europa geldt dat iedereen die voldoet aan de burgerschapsrichtlijn in een andere lidstaat mag wonen en werken. Een nationale overheid mag daar geen extra voorwaarden aan verbinden.' Bovendien heeft iedereen die in Nederland woont 'toch al de plicht zich netjes te gedragen', zegt de hoogleraar. 'Juridisch geldt dat iedereen zich aan de wet moet houden. Dat is vanzelfsprekend, daar hoef je geen plechtige ceremonie voor te houden.' Gormley had beter van Asscher verwacht. 'Een minister moet gewoon weten dat dit in Europa niet kan. Waar dit voorstel vandaan komt, weet ik niet precies. Misschien is Nederland bang geworden voor het buitenland, of wil hij aanhaken bij de ideeën van de heer Geert Wilders. Hoe dan ook is het volslagen onzin', zegt Gormley.  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  Schatrijke populist, die Asscher.

 2. wezijnniethetzelfde

  Lodewijk leidt met dit soort uitspraken af van de ” werkelijke” problemen, waarin de bevolking zich in Europa bevindt. Niet zo afleiden, met zulke ” goedkope en platte” uitspraken, die wettelijk niet kunnen.

 3. Jannie Ooms

  Gornley stelt dat ‘in Europa iedereen die voldoet aan de richtlijn in een andere lidstaat mag wonen en werken’. Dat mag dan wel zo zijn, maar zo’n participatiecontract zou dus nog steeds voorgelegd kunnen worden aan hen die van buiten Europa komen. Ik denk, bijvoorbeeld, aan importbruiden en -bruidegommen uit Marokko en Turkije.

  Het is goed dat ook de PVDA wakker begint te worden en de feiten onder ogen ziet. De teneur van het artikel van Asscher in de Volkskrant beviel me wel.

 4. jansen jan

  En dan? Een participatiecontract even tekenen en vervolgens overgaan tot de orde van de dag. En wie controleert later of je opvattingen overeenkomstig het contract zijn? Wat een geweldige naiviteit van de kroonprins van de pseudo sociaal-democratische partij, die zich pvda noemt!

 5. Prikker

  Onzinnige symboolpolitiek mag dan in Amsterdamwel werken, maar niet daarbuiten.
  Laat ‘m alsjeblieft terug gaan naar Amsterdam.

 6. Peter Rokers

  Je kunt niet uit je nek kletsen. De hele PvdA lult uit z’n keel.

Reacties niet toegestaan